El promotor es queixa de les dificultats per donar-se de baixa del subministrament d'aigua de jardí en una casa del municipi de Ger.
Indica que encara no s'ha efectuat la baixa i el precintament o la retirada del seu comptador de rec de jardí, tot i haver comunicat a l'Ajuntament per correu electrònic i postal en data 12 de setembre de 2011 que desitjava donar-se de baixa en data 30 de setembre de 2011.
Segons manifesta el promotor, l'Ajuntament al·lega que encara hi ha gespa al seu jardí, circumstància que considera que en cap moment no pot determinar la negativa a atendre la seva petició i que no s'ajusta al que determina el Reglament municipal vigent.
En vista del que exposa l'Ajuntament de Ger en el seu informe de resposta, el Síndic constata que el consistori va indicar al promotor per escrit d'Alcaldia de data 15 de febrer de 2012 que perquè no s'inclogui en el padró l'aigua per a ús de jardí ?s'ha d'eliminar la gespa del jardí, deixar de regar, fet que comportaria eliminar i/o precintar la instal·lació de la xarxa de reg, o bé utilitzar aigua de reg no provinent de la xarxa d'aigua potable?. L'Ajuntament justifica aquesta manera de procedir en el fet que ?la voluntat d'aquesta corporació és fomentar el reg de jardins i zones verdes amb aigües pluvials, per exemple, i no amb aigua apta per al consum domèstic. El preu de l'aigua de reg s'utilitza com a element dissuasori amb la voluntat de trobar fórmules alternatives de reg?.
D'acord amb això, el Síndic exposa les consideracions següents:
Certament, l'estalvi, l'eficiència i la manca de malbaratament d'aigua són objectius que han d'atendre totes les administracions públiques i, en aquest sentit, no es pot ignorar que la Directiva marc de l'aigua demana que la política de preus de l'aigua generi incentius perquè els usuaris utilitzin els recursos hídrics de manera eficient i, alhora, reclama una contribució adequada dels diversos usos de l'aigua a la recuperació dels costos dels serveis relacionats amb l'aigua.
Tot i això, el Síndic no aprecia que el Reglament municipal vinculi la fi de la prestació del servei d'aigua de reg a la necessitat de retirar les plantes, la gespa o els altres elements vegetals que poden haver-hi en un jardí. La decisió de no continuar amb el subministrament depèn de la voluntat única de l'abonat, sense que l'Administració prestadora del servei pugui condicionar-la en uns termes que no assenyala la norma aplicable.
Òbviament, tot això no exclou que si l'Ajuntament detecta, per exemple, un ús irregular de l'aigua subministrada per a l'ús en l'habitatge derivat d'un consum excessiu o una manipulació dels comptadors per destinar l'aigua de boca al reg de jardí, cal iniciar l'expedient corresponent per tal verificar els fets i, si escau, sancionar-los d'acord amb el que determini l'ordenament jurídic.
En conseqüència, i atès el temps que ha transcorregut des de la sol·licitud del promotor a l'Ajuntament, el Síndic suggereix al consistori que adopti com més aviat millor les mesures oportunes per tal de donar de baixa el promotor de la queixa del padró d'aigua de reg de jardí amb el precintament i/o la retirada del comptador corresponent.