El Síndic ha obert una actuació d'ofici per investigar l'ús desproporcionat de la força per part de quatre agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra durant la detenció i posterior reducció d'una persona al carrer. La institució n'ha tingut coneixement gràcies a un vídeo enregistrat per un veí i difós a la xarxa.
L'informe de la Direcció General de la Policia indica que tan bon punt es va tenir coneixement dels fets, es va ordenar l'obertura d'una informació reservada. L'informe no conté cap dada relativa al resultat de la informació reservada, però se'n desprèn que no s'ha conclòs una mala praxi policial. Tanmateix, sí que es fa constar que de l'anàlisi de l'actuació s'han determinat dos possibles àmbits de millora, la qual cosa fa pensar que alguns elements de l'actuació policial, com ara la reducció del detingut, no van ser els més adequats.
Respecte a aquesta qüestió, el Síndic posa èmfasi en el fet que les imatges que es van veure sobre la reducció policial reflecteixen una certa manca de proporcionalitat en l'ús de la força. El Síndic ha posat de manifest darrerament la seva preocupació sobre aquesta qüestió, l'última en l'Informe al Parlament 2014. Així, l'anàlisi dels casos presentats davant aquesta institució posen de manifest que en supòsits de greu alteració conductual o resistència, les reduccions es fan a terra, per un grup considerable d'agents de policia, i el detingut queda en posició bocaterrosa, amb les manilles posades, immobilitzat i sota el control del agents.
Per això, sens perjudici del compromís que té la Direcció General de la Policia de vetllar perquè els agents es formin en la pràctica de les tècniques professionals més adequades per a detencions complexes, igualment cal revisar a fons els procediments i els protocols d'actuació establerts per aconseguir les màximes garanties de seguretat i de salvaguarda dels drets de les persones i per minimitzar-ne els efectes.
En el mateix sentit, la contenció d'una persona ha de ser puntual i indicada per protegir-la a ella mateixa i al seu entorn d'accions que puguin comportar un risc. D'altra banda, en els supòsits concrets de malaltia mental, es considera que la persona s'ha de tractar com qualsevol altre pacient que presenta una urgència sanitària i, per tant, en tot moment, les intervencions han d'estar dirigides per personal sanitari.