El Síndic ha obert una actuació d'ofici per fer el seguiment del compliment dels suggeriments que conté l'?Informe sobre el dret al lleure educatiu i a les sortides i colònies escolars?, presentat al Parlament el juny de 2014.
La resposta del Departament d'Ensenyament als suggeriments continguts en l'informe del Síndic se centra fonamentalment a destacar la contribució del Departament per mitjà dels plans educatius d'entorn. Malgrat la gran contribució per al foment del lleure educatiu que suposa l'existència d'aquests plans, el Síndic recorda que aquesta mesura no exhaureix les possibilitats d'intervenció del Departament d'Ensenyament a l'hora de protegir millor el dret al lleure dels infants, ja sigui perquè els plans tenen un abast territorial limitat (94 en total durant el curs 2013/2014 al conjunt de Catalunya), perquè en els darrers anys se n'ha reduït la dotació pressupostària, perquè se centren fonamentalment en l'entorn escolar i no tant en altres àmbits del lleure educatiu, o per per altres motius.
L'informe intenta fer una diagnosi àmplia sobre el sector i detectar, conjuntament amb els agents afectats, aspectes susceptible de millora. L'objectiu d'aquest informe és aconseguir que aquestes millores (o una part), si són considerades adequades, es puguin implementar. Així doncs, conèixer les actuacions que ja estava desenvolupant el Departament d'Ensenyament abans de la presentació de l'informe no contribueix a corregir els dèficits detectats.
Des d'aquesta perspectiva, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que es coordini amb el Departament de Benestar Social i Família i les entitats municipalistes per estudiar amb més deteniment els suggeriments que es formulen en l'informe del Síndic i per aplicar les mesures que permetin millorar la protecció i la promoció del dret al lleure en igualtat d'oportunitats.
La resposta del Departament no fa esment als suggeriments referits a la millora de l'accessibilitat econòmica de les activitats. En relació amb les polítiques d'accessibilitat, la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, preveu que les administracions públiques estableixin mesures de foment per garantir que tots els alumnes puguin participar en els plans i programes socioeducatius i en les activitats d'educació en el lleure en condicions d'equitat, sense discriminació per raons econòmiques, territorials, socials, culturals o de capacitat (art. 41). Més específicament, preveu que les administracions públiques promoguin mesures que facilitin l'accés de tots els alumnes a les activitats complementàries i extraescolars (art. 6.3), que el Govern atorgui ajuts per a la realització d'activitats educatives fora de l'horari lectiu (art. 6.6), i que el Departament d'Ensenyament, per raons d'oportunitat social, d'equitat o de no-discriminació per raons econòmiques, estableixi ajuts i atorgui beques amb relació a activitats complementàries i extraescolars (art. 202) i que en reguli la convocatòria (art. 50.3).
En vista de tot això, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que convoqui els ajuts per fomentar l'accés de l'alumnat a les activitats extraescolars en igualtat d'oportunitats (art. 50.3 i 202 de la Llei 12/2009, de 10 de juliol) i que garanteixi que la despesa pública s'adreci efectivament a aquests ajuts per a infants o a les AMPA, especialment en zones socialment desfavorides, a fi de donar compliment als articles 50.3 i 202 de la Llei 12/2009, que, com s'ha indicat més amunt, preveu que el Departament, per raons d'oportunitat social, d'equitat o de no-discriminació per raons econòmiques, estableixi ajuts i atorgui beques amb relació a activitats extraescolars.