Els promotors de la queixa, pares d'un infant escolaritzat a la llar d'infants municipal de Barberà del Vallès, manifesten la seva disconformitat amb l'augment de la quota mensual que paguen per aquest servei.
Les raons adduïdes per dur a terme aquest augment són la falta de pagament per part de la Generalitat de Catalunya de la subvenció que concedeix el Departament d'Ensenyament per a cada alumne.
Els promotors exposen, però, que la quota que pagaven era la que establien les ordenances fiscals del 2011 per al curs 2011-2012, i que aquest va ser el compromís que van signar en el moment de fer la matrícula al juny.
D'una banda, l'Ajuntament de Barberà del Vallès informa que ha resolt posposar l'increment de la quota de la llar d'infants a l'inici del curs escolar 2012-2013, de manera que l'objecte de la queixa ha quedat resolt.
I de l'altra, el Departament d'Ensenyament assenyala que la subvenció a les places de zero a tres anys en llars d'infants de titularitat de les corporacions locals depèn del pressupost que es fixi cada any. També indica que la dotació econòmica que destinarà el Govern de la Generalitat a les escoles bressol públiques anirà en funció de la matrícula que comuniqui cada municipi i les disponibilitats pressupostàries de l'any 2013. Per tant, el finançament es concretarà anualment d'acord amb la disponibilitat pressupostària del Govern de la Generalitat de Catalunya.
Per la seva banda, el Síndic considera que, amb caràcter general, d'acord amb el que preveu el marc jurídic vigent, els increments de quotes de les llars d'infants de titularitat pública no suposen formalment una irregularitat per part de les administracions implicades. En aquest sentit, la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, no inclou l'educació infantil de primer cicle entre els ensenyaments declarats gratuïts.
Tot i això, el Síndic recorda al Departament d'Ensenyament que l'escolarització dels infants de zero a tres anys manté una relació estreta amb el dret a l'educació en igualtat d'oportunitats, i que els poders públics tenen el deure de garantir l'accés a aquests ensenyaments en condicions d'equitat, d'acord amb el que estableixen la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant, de compliment obligat a l'Estat espanyol, i la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació.
Convé recordar, a més, que tot i tractar-se d'un àmbit educatiu amb una forta reproducció de desigualtats socials en l'accés, l'increment de quotes a escoles bressol públiques en determinats municipis ha anat acompanyada de la no-convocatòria per al curs 2011-2012 dels ajuts destinats als ajuntaments per a l'escolarització d'infants de zero a tres anys que es trobin en situacions socioeconòmiques desfavorides, que tenen per objectiu minorar la quota a càrrec de les famílies. Aquesta mesura també té un impacte negatiu en l'accés a aquests ensenyaments en condicions d'equitat.
Un cop fets aquests recordatoris i tenint en compte que l'objecte de la queixa ja va quedar resolt, el Síndic dóna per finalitzada la seva intervenció en aquest assumpte.