El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb els endarreriments en el cobrament de la seva prestació de renda mínima d'inserció.
Concretament, exposa que s'han produït interrupcions en el pagament de la prestació, que considera injustificades. Així, indica que no va cobrar els mesos de juliol, agost i setembre de 2011 ni el mes de gener de 2012.
La Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom informa que la manca de pagament d'aquestes mensualitats es deu al fet que es van produir incidències en la tramesa del xec corresponent a la mensualitat de juliol de 2011 i, com a conseqüència d'això, es van bloquejar els pagaments posteriors, que es van reprendre l'octubre de 2011. Tot i això, amb posterioritat es va produir la suspensió de la prestació, per resolució de data 16 de desembre de 2011.
Segons es desprèn de les dades aportades, es va enviar al promotor un requeriment perquè comparegués a una entrevista per comprovar si mantenia els requisits per ser beneficiari de la prestació. Atès que no es va poder practicar la notificació al domicili, es va fer la publicació corresponent mitjançant edicte publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya en data 10 de novembre de 2011. I finalment, com que aquesta citació també va donar resultat negatiu, es va dictar la resolució de suspensió, amb efectes des de l'1 de desembre de 2011.
Un cop valorada la informació disponible sobre aquesta qüestió, el Síndic fa les consideracions següents:
En primer lloc, cal dir que no consten les circumstàncies exactes en què es va fer la pràctica de la notificació a domicili, ni tampoc si es van dur a terme altres gestions per comprovar la situació real del promotor. En tot cas, el Síndic indica que en situacions com aquesta convé que l'Administració faci ús de tots els mitjans que té a l'abast per comprovar la situació de les persones; i, en aquest sentit seria aconsellable que, a banda de complir les formalitats necessàries en el procediment administratiu, l'òrgan gestor es posés en contacte amb els professionals de serveis socials encarregats del seguiment del cas per verificar la situació de la persona i la possibilitat de localitzar-la.
Així mateix, cal recordar que, d'acord amb la normativa reguladora del procediment administratiu comú, en cas que no es pugui practicar la notificació al domicili de la persona interessada s'ha de fer la publicació edictal al tauler d'anuncis de l'ajuntament que correspongui, a més de la publicació al butlletí oficial.
En segon lloc, cal indicar que en el text de la resolució de data 16 de desembre de 2011 s'assenyala que, arran del requeriment que se li va fer l'agost de 2011, el promotor ?s'ha personat les dependències de l'Oficina de Treball corresponent? i ?ha aportat la documentació requerida?. Entre la documentació que s'ha tramès al Síndic no figura cap altre requeriment posterior i, per tant, no hi ha elements que permetin considerar justificada aquesta suspensió.
En tercer lloc, cal dir que de la documentació aportada per la persona interessada resulta que en data 5 de gener de 2012 va presentar davant la Comissió Interdepartamental de la Renda Mínima d'Inserció documentació amb relació amb aquest expedient. En canvi, no consta si arran d'això s'han fet altres tràmits o s'ha donat continuïtat al procediment.
En tot cas, caldria entendre que amb la presentació d'aquesta documentació la persona interessada donava compliment a alguna petició i instava la continuació del procediment i la represa del pagament, la qual cosa no consta que s'hagi fet.
En vista d'aquesta informació, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que prengui les mesures oportunes per comprovar les actuacions, els tràmits i les notificacions que s'han fet en aquest procediment; esmenar les deficiències que s'hagin produït, i donar continuïtat a l'expedient, reprenent el pagament de la prestació al promotor com més aviat millor.