El promotor de la queixa manifesta la seva la seva disconformitat amb la resolució de la sol·licitud de devolució d'ingressos que va presentar en data 23 d'octubre de 2013, perquè no se li reconeix el dret a la devolució de l'import pagat en excés en relació amb les quotes dels exercicis 2010 a 2013 en concepte de l'impost sobre béns immobles (en endavant IBI) d'un habitatge de Sant Boi de Llobregat.
Exposa que quan va detectar que les dades corresponents als metres quadrats de la finca que constaven en el Cadastre no es corresponien a la realitat, es va adreçar al Cadastre i es va corregir l'error.
Davant la rectificació de les dades cadastrals, el promotor es va adreçar a l'Ajuntament en data 23 d'octubre de 2013 per sol·licitar la devolució dels imports indegudament satisfets en concepte d'IBI com a conseqüència de l'error en la superfície de l'exercici 2013 i anteriors. Tot i això, per resolució de 10 de desembre de 2013 es va acordar desestimar aquesta sol·licitud.
El Síndic posa de manifest que en aquest cas no hi hagut una alteració real de la superfície o dels elements de la finca, sinó que es tractava d'un error material en les dades cadastrals que s'havien tingut en compte per practicar les liquidacions de l'IBI dels exercicis anteriors.
Per tant, cal tenir en compte que l'article 220.1 de la Llei general tributària (en endavant LGT) estableix que ?l'òrgan o organisme que hagi dictat l'acte o la resolució de la reclamació ha de rectificar en qualsevol moment, d'ofici o a instància de l'interessat, els errors materials, de fet o aritmètics, sempre que no hagi transcorregut el termini de prescripció?. Així doncs, l'Administració tributària, a fi de corregir les liquidacions de l'IBI emeses sobre un valor cadastral erroni quan detecti que es deu a un error de fet, material o aritmètic, pot acudir al procediment de rectificació d'errors de l'article 220 de la LGT.
Així mateix, de conformitat amb el procediment de revocació dels actes d'aplicació dels tributs establert en l'article 219 de la LGT, s'ha de recordar que l'Administració tributària pot revocar els seus actes en benefici de les persones interessades quan circumstàncies sobrevingudes que afectin una situació jurídica particular posin de manifest la improcedència de l'acte dictat.
Així doncs, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat que revisi les liquidacions d'IBI no prescrites que hagin estat practicades sobre un valor cadastral erroni sempre que aquest hagi estat conseqüència d'un error material o de fet (com ara un error en la superfície de la finca) i dugui a terme les actuacions que corresponguin en dret a fi d'acordar: la revocació de les liquidacions de l'IBI emeses sobre un valor cadastral erroni; l'aprovació de les noves liquidacions substitutòries d'acord amb el nou valor cadastral fixat, i la devolució dels imports ingressats indegudament per la persona interessada en concepte d'IBI.