El mes de juliol de 2015 el Síndic va presentar al Parlament de Catalunya l'informe extraordinari ?La igualtat d'oportunitats a l'educació infantil (0-3 anys)?, que recull suggeriments formulats al conjunt d'administracions públiques implicades en aquest àmbit educatiu (ajuntaments catalans, Departament d'Ensenyament, Consorci d'Educació de Barcelona i diputacions catalanes).
A fi d'estudiar la posició d'aquestes administracions en relació amb els suggeriments fets en el marc de l'estudi, s'ha obert una actuació d'ofici.
En el cas de la ciutat de Barcelona, l'informe posa de manifest que hi ha nivells d'escolarització a aquesta etapa (42,4%) clarament superiors a la mitjana catalana (36,0%), tot i que amb una escolarització pública (19,5%) lleugerament inferior al conjunt de Catalunya (22,7%), però també amb una evolució més positiva de la provisió d'oferta en el sector públic d'ençà del curs 2004/2005 (amb un increment del 140,3% de l'alumnat escolaritzat a escoles bressol públiques).
Un cop estudiat a fins aquest assumpte, el Síndic ha demanat a l'Ajuntament de Barcelona:
1. En relació amb la provisió d'oferta:
- Que estudiï les possibilitats d'atendre la demanda d'educació infantil de primer cicle en el marc de l'oferta pública i privada ja existent, i que, d'acord amb les disponibilitats pressupostàries, valori la necessitat d'ampliar l'oferta pública si aquesta no és suficient per atendre les necessitats d'escolarització existents o si hi ha demanda socialment menys afavorida que no s'escolaritza atesa la manca de places públiques suficients.
- Que estudiï els desequilibris existents entre districtes en la cobertura de la demanda d'educació infantil de primer cicle al sector públic i desenvolupi mesures compensatòries.
2. En relació amb l'accessibilitat econòmica:
- Que estudiï el sistema de bonificacions existents el curs 2014/2015, els criteris d'elegibilitat i la intensitat de l'ajut, a fi de promoure l'accés en igualtat d'oportunitats a l'oferta d'escoles bressol i llars d'infants públiques de l'alumnat d'educació infantil de primer cicle que se'n pugui veure exclòs per raons econòmiques.
- Que estableixi altres sistemes de pagament, com ara la tarifació social, per garantir l'accés de qualsevol infant en igualtat d'oportunitats a les escoles bressol municipals i que el nivell de copagament estigui condicionat pel nivell de renda de les famílies.
3. En relació amb els criteris d'admissió:
- Que d'acord amb la discrecionalitat de què disposa en la formulació dels criteris d'admissió a les escoles bressol públiques, i a fi de promoure l'accés en igualtat d'oportunitats a les escoles bressol, reguli un criteri de renda més comprensiu, no limitat a les situacions de percepció de la renda mínima d'inserció.
4. En relació amb l'estimulació de la demanda:
- Que desenvolupi polítiques de subjectivitat i acompanyament orientades a valoritzar la participació a l'educació infantil de primer cicle, especialment dels infants socialment desfavorits, que combatin les desigualtats no només relacionades amb l'origen econòmic sinó també amb el capital educatiu i cultural de la família (amb la implicació dels serveis socials i altres).