El Síndic ha rebut diverses queixes de persones que qüestionen la forma en què alguns mitjans de comunicació estant donant cobertura als primers dies de la campanya electoral al Parlament de Catalunya 2015. Concretament, posen de manifest la preocupació que genera en alguns ciutadans el fet que alguns mitjans de comunicació de titularitat privada no respectin els principis pluralisme, igualtat, proporcionalitat i neutralitat informativa que han de regir els espais informatius i els debats electorals.
Un cop estudiat aquest assumpte, el Síndic ha conclòs que la possibilitat d'accedir a informació completa i veraç sobre les diferents alternatives polítiques que concorren en un procés electoral i al contingut de les seves propostes és un element consubstancial al dret fonamental al sufragi actiu que els poders públics han de protegir singularment. I en la formació de l'opinió política lliure i informada hi tenen un paper determinant els mitjans de comunicació.
Tenint en compte això, la manca de proporcionalitat en els espais informatius, els debats i altres actuacions i programes emesos durant el període electoral pels mitjans de comunicació i que tenen incidència electoral afecta el nucli del dret de vot, en el seu vessant del dret de l'elector a formar-se una opinió política lliure i informada.
Així, en el cas d'algunes emissores privades, les diferències que s'han pogut constatar i que recull l'apartat 4 en el tractament informatiu de les diferents formacions en l'inici de la campanya del 27 de setembre s'han de considerar difícilment compatibles amb els principis de pluralisme i igualtat que necessàriament han de regir totes les emissions en període lectoral, d'acord amb el que estableix l'article 66.2 de la Llei orgànica 5/1985 i la Instrucció que la desplega.
Tenint en compte que les emissions analitzades fan referència a informació específica sobre la campanya electoral que es presenta de forma diferenciada en els espais d'informació de les cadenes, s'han de considerar subjectes també al principi de proporcionalitat, d'acord amb el marc normatiu esmentat anteriorment. Si s'examinen les xifres que recull aquest informe, destaca singularment la desproporció del tractament informatiu que reben algunes formacions amb relació als resultats obtinguts en les darreres eleccions catalanes. Aquesta desproporció hauria de ser objecte de compensació immediata en els mitjans afectats, en línia amb decisions anteriors de la JEC en aquesta matèria.
D'acord amb tot això, el Síndic remarca la importància d'accedir a informació plural i proporcionada sobre totes les formacions que concorren a un procés electoral plural per garantir el dret al vot lliure en una societat democràtica; destaca que la desproporció en el tractament que reben algunes formacions en una part de les cadenes privades de televisió ha de ser objecte de compensació immediata, i recomana que es garanteixi que els principis de pluralisme, igualtat, proporcionalitat i neutralitat informativa que regeixen els espais informatius i els debats electorals s'apliquin a tots els mitjans de comunicació, inclosos els de titularitat privada.
Finalment, el Síndic vol insistir que cal valorar la possibilitat d'incloure fórmules més flexibles que permetin un marge d'apreciació als professionals de la informació en l'ordenació del temps dedicat a les emissions de la informació electoral, tot garantint la proporcionalitat en el repartiment dels espais informatius perquè els electors puguin decidir la seva opció política i exercir el seu dret de vot de forma lliure i informada.