El Síndic ha evidenciat, a partir de les queixes rebudes, que en els processos electorals dels darrers anys (autonòmics, generals, municipals i europeus) hi ha hagut dificultats per exercir el vot per correspondència tant des del territori de l'Estat com des de l'exterior. També ha constatat obstacles per a les persones amb discapacitat, relacionats amb els sistemes de vot i amb la limitació de l'exercici del dret de vot a les persones incapacitades judicialment. A més, ha avaluat la garantia del dret a la llibertat d'informació com a peça essencial per a la formació d'una opció política informada i lliure que permeti el desenvolupament de les llibertats democràtiques.
Aquests fets s'han constatat de nou en les darreres eleccions al Parlament de Catalunya celebrades el 27 de setembre de 2015. Així mateix, s'ha detectat que la regulació sobre els plans de cobertura informativa i algunes pràctiques sobre la publicitat durant les campanyes electorals poden afectar el dret dels electors a formar-se una opinió política lliure i suficientment informada.
1. Pel que fa a l'exercici del vot per correspondència, el Síndic ha tingut coneixement de múltiples incidències que s'han produït en el sistema de vot per correspondència tant des de l'exterior com des del territori de l'Estat.
El mes d'octubre de 2014, el Síndic va emetre un resolució adreçada al legislador estatal i autonòmic i al Defensor del Poble, en què posava de manifest que els terminis establerts per la legislació vigent per tramitar el vot per correspondència, tant des del territori de l'Estat com des de l'exterior són massa ajustats. En aquesta línia, el síndic ha recomanat que es regulin mecanismes de votació alternatius que permetin exercir el dret de sufragi actiu de manera remota d'una forma més senzilla per a l'elector, mitjançant la implementació de les noves tecnologies de la informació i la comunicació.
En aquesta resolució, també es va recomanar al legislador estatal i autonòmic que s'introduís en la normativa electoral (autonòmica i estatal) un sistema telemàtic d'emissió del certificat d'inscripció en el cens electoral, que s'eliminés el requisit de ?vot pregat? per als electors des de l'estranger que optin per dipositar el vot en urna o de manera presencial i que s'incorporés un sistema d'emissió de vot per Internet.
Durant el procés de les eleccions al Parlament de Catalunya 2015, el Síndic ha rebut queixes de ciutadans residents a Bèlgica, el Brasil, el Canadà, Costa Rica, els Estats Units, França, Holanda, Itàlia i el Japó que no van poder exercir el seu dret de vot tot i haver dut a terme tots els tràmits necessaris per votar. En tots els casos, els documents per votar no van arribar a temps. En relació amb això, el 23 de setembre de 2015 el Síndic va emetre una resolució en què recomanava a la Junta Electoral Central que ampliés el termini d'emissió de vots per correspondència des de l'exterior fins al darrer dia previ a la data dels comicis (26 de setembre), prenent com a exemple la doctrina de la mateixa Junta Electoral, que en altres processos electorals havia seguit aquest criteri. La Junta, però, no va acceptar ampliar el termini per dipositar el vot per correu des de l'exterior.
2. Pel que fa a les persones amb discapacitat, el Síndic s'ha pronunciat diverses vegades en el sentit que cal revisar la legislació pertinent perquè totes les persones amb discapacitat, independentment de la seva diversitat funcional, de la seva condició jurídica o del seu lloc de residència, tinguin dret a votar i a participar en la vida pública en condicions d'igualtat.
L'Administració ha de fer tots el esforços necessaris per garantir a les persones amb discapacitat el dret i la possibilitat de votar i ser escollides, entre d'altres, mitjançant procediments, instal·lacions i materials electorals que siguin adequats, accessibles i fàcils d'entendre i utilitzar, i que els permetin emetre el seu vot en secret en eleccions i referèndum públics, sense intimidació. Els poders públics han d'intervenir per eliminar qualsevol tipus de discriminació per causa de la discapacitat en l'àmbit de l'exercici dels drets de participació política i, concretament, del dret de sufragi actiu.
En relació amb les persones amb discapacitat visual i ceguesa, el Síndic recomana que s'apliquin les mesures raonables necessàries per establir un sistema de votació secret accessible per a totes les persones amb discapacitat visual i ceguesa en tots els àmbits, inclosos els municipals. Cal estudiar criteris de disseny universal per garantir sistemes practicables que permetin l'exercici del dret de vot en condicions d'igualtat per a tothom.
En relació amb les persones que per causa de discapacitat o malaltia no tenen autonomia ni possibilitat de desplaçar-se a les urnes, l'any 2011 es va adreçar una resolució al Defensor del Poble en què es remarcava, entre altres coses, la necessitat de garantir l'exercici del dret de sufragi actiu i realment accessible, de la manera més autònoma possible, a aquestes persones.
En relació amb les persones amb sentència judicial d'incapacitació, el Síndic, en una resolució del 13 de maig de 2015, va suggerir a les autoritats catalanes i estatals, per mitjà del Defensor del Poble, que s'adoptessin mesures per donar compliment a les recomanacions fetes l'any 2011 pel Comitè dels Drets de les Persones amb Discapacitat de l'ONU a l'Estat espanyol. El Comitè recomanava que es modifiqués la normativa electoral per garantir el dret de vot a les persones amb discapacitat i per garantir que totes les persones amb discapacitat puguin ser triades per exercir un càrrec públic i que puguin disposar, a aquests efectes, de tota l'assistència necessària, fins i tot d'assistents personals.
El Síndic també ha recomanat que s'impulsin mesures normatives en la línia dels criteris establerts pel Tribunal Suprem sobre la ponderació de les circumstàncies concretes de cada cas i sobre la proporcionalitat i l'adequació de la limitació de la capacitat personal.
3. Pel que fa al dret a rebre i comunicar lliurement informació i a les limitacions sobre propaganda electoral com a elements per garantir la conformació d'un opinió política lliure, el Síndic ha tractat les qüestions de la informació electoral en blocs i la vulneració de les limitacions sobre propaganda electoral.
En relació amb la informació electoral en blocs, el 3 de setembre de 2015 el Síndic va emetre una resolució en què recordava que el dret a la llibertat d'informació és una peça essencial de l'Estat democràtic que permet la formació d'una opinió pública lliure i la realització del pluralisme polític, i que al seu torn és un principi bàsic per garantir el dret de llibertat de vot.
La proporcionalitat matemàtica estricta en el temps d'emissió de les notes informatives electorals en funció de la representativitat obtinguda prèviament a què obliga el criteri dels blocs electorals fa que l'elector rebi més informació sobre les forces polítiques majoritàries (les més conegudes i de la gestió de les quals s'ha informat durant tota la legislatura), la qual cosa pot suposar un greuge comparatiu per a les forces minoritàries. Igualment, un espai d'emissió massa curt pot fer que sigui materialment impossible traslladar continguts informatius o traslladar informació completa sobre algunes forces polítiques, normalment les minoritàries.
El Síndic ha recordat que la Junta Electoral Central ha establert que els mitjans de comunicació de titularitat pública poden garantir el pluralisme, la igualtat, la proporcionalitat i la neutralitat informativa en període electoral d'acord amb criteris professionals diferents dels blocs electorals, sempre que hi hagi consens entre les formacions polítiques que concorren a un procés electoral. En aquest sentit, el Síndic va demanar a les candidatures proclamades per a la contesa celebrada el 27 de setembre de 2015 que busquessin un acord que permetés superar els blocs electorals, i va demanar als òrgans de govern dels mitjans de comunicació públics que, en l'elaboració dels seus plans de cobertura informativa, actuessin en aplicació del marge de discrecionalitat de què gaudeixen per ponderar de forma més flexible la presència de cada força en els seus espais informatius.
En relació amb la vulneració de les limitacions sobre propaganda electoral, el 23 de setembre de 2015, en plena campanya de les eleccions al Parlament de Catalunya, l'associació privada Societat Civil Catalana va iniciar una campanya de comunicació que consistia a fer èmfasi a les que, a parer seu, serien les conseqüències inevitables i indesitjables d'una opció política per la independència.
L'equip de juristes de l'entitat Drets va considerar que aquesta campanya de comunicació era contrària als manaments de la normativa electoral, de manera que va demanar a les quatre juntes electorals provincials la retirada de la campanya de comunicació referida i l'obertura d'un procediment sancionador contra aquella associació per vulnerar la Llei electoral. El 27 de setembre de 2015, dia en què se celebraven les eleccions, la Junta Electoral Provincial de Barcelona va emetre una resolució en què estableix que Societat Civil Catalana havia vulnerat la llei electoral i ordena el cessament d'aquestes accions. L'acord de la Junta electoral, però, no resol la petició en el sentit d'obrir un expedient sancionador pels fets reconeguts com a infractors de la normativa electoral.
El Síndic va cridar l'atenció sobre la demora de la Junta electoral a resoldre aquest recurs. Considera sorprenent que la Junta Electoral de Barcelona hagi trigat tant a decidir en aquest cas mentre que en altres supòsits, com ara la resolució dels recursos presentats per Ciutadans, el PP i el PSC contra la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals per la cobertura informativa de la celebració de la Diada Nacional de Catalunya, l'11 de setembre, la seva resposta va ser molt més àgil.
En vista de tot el que s'ha exposat, el Síndic fa les recomanacions següents:
1. Amb caràcter general, que es regulin normativament mecanismes de votació alternatius que permetin exercir el dret de sufragi actiu de manera remota d'una manera més senzilla per a l'elector, mitjançant la implementació de les noves tecnologies de la informació i la comunicació.
2. De cara a millorar la garantia del dret de vot dels ciutadans a les properes eleccions a les Corts Generals, anunciades per al proper dia 20 de desembre de 2015, que es reguli un sistema telemàtic d'emissió del certificat d'inscripció en el cens electoral per a tots els procediments vigents de vot per correspondència tant des del territori nacional com des de l'exterior.
Aquest sistema ha de garantir que qualsevol ciutadà pugui tramitar en línia la seva sol·licitud de vot per correu i que pugui rebre per correu electrònic o descarregar-se d'un lloc web oficial el seu certificat d'inscripció en el cens electoral, i que el pugui imprimir.
Addicionalment, s'hauria de garantir que el ciutadà podrà rebre per correu electrònic les paperetes de votació i les etiquetes corresponents (amb destinatari i adreça) que haurà d'enganxar en cadascun dels sobres que haurà de fer servir per a l'enviament del seu vot per correu.
També s'ha de garantir que les instruccions necessàries per emetre el vot correctament i que indiquin la documentació que ha d'acompanyar el vot arribin al sol·licitant per correu electrònic o que es puguin descarregar d'un lloc web oficial. Tot això, amb la implementació dels mecanismes informàtics de seguretat i verificació de la identitat del sol·licitant que es considerin pertinents.