En el marc d'una queixa relativa a l'al·legació de malalties digestives cròniques en el procés d'admissió d'alumnat (Q 03096/2007), el Síndic va rebre un informe del Departament de Salut en què s'esmentava literalment que ?segons la Societat Catalana de Pediatria només s'ha de considerar malaltia digestiva crònica la celiaquia?.
Segons la informació que consta, en el procés d'admissió d'alumnat, en canvi, s'atorguen punts corresponents al barem de malalties digestives cròniques a alumnat amb altres patologies, no només la celiaquia.
Per aquest motiu, i a fi d'estudiar amb més profunditat aquest assumpte, el Síndic s'ha posat en contacte amb la Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa per demanar informació sobre:
- les malalties digestives cròniques que es poden al·legar a efectes del procés d'admissió d'alumnat;
- la valoració del Departament d'Ensenyament en relació amb la possibilitat que els punts s'apliquin només a alumnat que presenta celiaquia;
- el motiu pel qual s'incorpora en la normativa d'admissió un criteri de prioritat relacionat amb les malalties digestives cròniques.
Segons l'informe tramès pel Departament d'Ensenyament, la incorporació de criteris de prioritat en la normativa d'admissió, atès que són de discriminació positiva, ha d'estar plenament justificada des de la perspectiva de l'equitat, i no pot generar desigualtats en l'accés o comprometre la cohesió social del sistema. Els criteris de prioritat en l'accés que recull l'article 47 de la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació, com ara els criteris de germans al centre, de proximitat, de renda o de discapacitat, per exemple, responen clarament a aquesta lògica.
En aquest sentit, el Síndic demana al Departament que estudiï la conveniència de mantenir aquest criteri en la nova regulació del procés d'admissió que està elaborant el Departament d'Ensenyament.
A parer del Síndic, la conveniència d'aquest criteri té sentit en un context escolar en què els centres no disposin de serveis de menjador amb capacitat d'adaptar àpats, o en què la distribució de centres en el territori no garanteixi una certa proximitat de l'alumnat al seu domicili, proximitat que pot tenir més sentit en el cas d'alumnat que, per raó de salut, ha d'anar a casa a dinar.
Amb tot, val a dir que actualment la disponibilitat de serveis de menjador adaptats està generalitzada al nostre sistema educatiu, i que la manca de proximitat es produeix generalment en determinades zones rurals, on hi ha àrees d'influència amb dos o més centres escolars molt allunyats entre ells.
Segons aquestes consideracions, doncs, hom podria entendre que actualment ja no està plenament justificada sobre la base de la igualtat del procés d'admissió la incorporació d'un criteri complementari que atorgui més oportunitats d'accés a l'escola triada a alumnat que presenta, en genèric, ?malalties cròniques que afectin el sistema digestiu, endocrí o metabòlic?.
En qualsevol cas, i sempre que la nova normativa mantingui aquest criteri, el Síndic recorda al Departament que, tal com ja va exposar en el marc d'una queixa relativa a l'al·legació de malalties digestives cròniques en el procés d'admissió d'alumnat (expedient número 03096/2007), aquesta institució va rebre un informe del Departament de Salut en què s'esmentava literalment que ?segons la Societat Catalana de Pediatria només s'ha de considerar malaltia digestiva crònica la celiaquia?. En el procés d'admissió d'alumnat, en canvi, s'atorguen punts corresponents al barem de malalties digestives cròniques a alumnat amb altres patologies, no només la celiaquia.
Sempre que la nova normativa mantingui aquest criteri, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que delimiti clarament les patologies que han de ser objecte de discriminació positiva, i en quines condicions. D'acord amb les consideracions anteriorment formulades, una al·lèrgia a un determinat aliment no hauria de ser objecte de discriminació positiva en el procés d'admissió d'alumnat.
Finalment, el Síndic també recorda que l'experiència acumulada per aquesta institució en el marc de les seves actuacions posa de manifest que la incorporació d'aquest criteri genera la possibilitat d'incórrer en fraus per part de les famílies que al·leguen ?falses? malalties. En aquest sentit, destaquen queixes presentades per famílies que es veuen perjudicades a l'hora d'accedir a determinats centres a causa de l'inusual nombre de certificats mèdics que presenten altres famílies en el procés de matriculació. En termes generals, es constata que els centres amb més demanda tendeixen a tenir més sol·licituds d'infants amb certificats mèdics que els centres amb demanda més feble. Aquests podrien ser indicis sobre el falsejament d'aquestes circumstàncies en el procés d'admissió.
Sempre que la nova normativa mantingui aquest criteri, doncs, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que apliqui un control més exhaustiu de l'Administració sobre aquests processos de certificació ?per exemple, amb l'obligació que el certificat mèdic estigui expedit pel metge de capçalera de la seguretat social.