Una veïna de Terrassa exposa la seva disconformitat davant la manca de resposta del Departament de Medi Ambient i Habitatge (en endavant DMAH) al recurs d'alçada que va presentar el 27 de març de 2009 a la Societat Municipal d'Habitatge de Terrassa contra la denegació de l'ajut al lloguer per a arrendataris amb risc d'exclusió social per motius residencials.
El DMAH exposa que el recurs d'alçada estava en fase de resolució i que quan s'hagués resolt es notificaria la resolució a la persona interessada. D'altra banda, i de forma independent al fet de la denegació de l'ajut al lloguer, s'informa que a la persona interessada li havia estat atorgada la renda bàsica d'emancipació i que ja havia rebut dotze ordres de pagament. Així mateix, també s'informa que aquest ajut és incompatible amb l'ajut al lloguer que la promotora va sol·licitar l'any 2008.
La persona interessada ha informat que finalment ha rebut la notificació en què li desestimen el recurs d'alçada que va presentar el 27 de març de 2009.
Això no obstant, el Síndic observa que el motiu de la denegació de l'ajut -sol·licitud presentada fora de termini- no s'ajusta amb el motiu de la denegació que es fa constar en la part dispositiva de la resolució denegatòria de data 23 de febrer de 2009: "Resolc: Denegar la sol·licitud d'ajut, per no complir els requisits establerts a la base 2 de la Resolució MAH/883/2008, de 25 de març, que li atorguen el dret a rebre una subvenció". Un cop consultada la base 2 de la resolució esmentada, s'observa que tan sols fa referència a les persones que poden ser destinatàries dels ajuts, i no es fa cap esment al termini de presentació de les sol·licituds.
Així, doncs, el Síndic recorda que la resolució denegatòria obeeix a una resposta estandarditzada que l'Administració ha d'evitar, sobretot quan comunica la finalització d'un procediment, atès que pot vulnerar el dret a una resposta congruent.
D'altra banda, i sense entrar a valorar si la persona va rebre la informació de forma correcta o no de l'aficina d'habitatge, atès que la informació que es dóna de forma presencial des d'aquestes oficines, possiblement, té una incidència molt més directa al ciutadà que qualsevol altre mitjà que s'utilitza per informar de la convocatòria, el Síndic suggereix al DMAH que prengui les mesures necessàries per garantir que aquestes oficines informin de forma correcta sobre quins són els terminis de les convocatòries dels ajuts, sobretot quan del contingut de la convocatòria se'n pugui fer interpretacions errònies.