La promotora exposa que per sentència de 9 de juliol de 2007 va adoptar una menor, d'origen nepalès, que a l'octubre va ser inscrita al Registre Civil, i que actualment ja ha assolit la majoria d'edat. Deixa constància que abans que la seva filla complís els divuit anys, va sol·licitar l'ajut per adopció internacional, que no li ha estat concedit. S'ha adreçat al Departament d'Acció Social i Ciutadania (en endavant DASC), però addueix no haver obtingut una resposta sobre els motius de la denegació.
El DASC s’indica que segons les dades que consten als arxius, no va tenir entrada al registre del Departament cap sol·licitud d'ajut per adopció internacional per part de la promotora. El conjunt d'ajuts i de prestacions atorgats per la Secretaria de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania van adreçats als infants, en el sentit que especifica l'article 5 de la Llei 18/2004, de 4 de juliol, de suport a les famílies, i de conformitat amb el que disposa l'article 2 de la Llei 8/1995, de 27 de juliol, d'atenció i de protecció dels infants i els adolescents, i de modificació de la Llei 37/1991, de 30 de desembre, sobre les mesures de protecció dels menors desemparats i de l'adopció. S'entén per infant tota persona menor de dotze anys, i per adolescent tota persona amb edat compresa entre els dotze anys i la majoria d'edat establerta per la llei.
D’altra banda, la persona interessada assegura que va trucar al 012 i que va enviar la sol·licitud en qüestió al DASC. També va demanar la valoració sobre aquest assumpte, atès que les respostes verbals obtingudes fins llavors eren la no-concessió de l'ajut pel fet que la seva filla era major de 12 anys. Per tant, el Síndic fa les consideracions següents: D’una banda, la Convenció sobre drets de l'infant, a l’article 1, entén per infant tot ésser humà menor de divuit anys, tret que en virtut de la llei que li sigui aplicable hagi assolit la majoria d'edat abans. I d’altra banda, la Llei 18/2003, a l’article 12, no especifica una edat determinada i estableix un ajut per a les "famílies que adoptin o acullin un menor o una menor, en funció del nivell d'ingressos familiars".
Tenint en compte la dificultat afegida pel que fa a les adopcions i els acolliments de menors adolescents, el Síndic suggereix que es revisi la sol·licitud i sol·licita informació de les mesures que s'adoptaran sobre el cas.
La resposta rebuda només enumera i explica els articles de la legislació existent sobre aquest assumpte, però no valora els motius que justifiquen la queixa de la persona interessada, sobre els quals el Síndic recorda que altres famílies també s'han queixat. Per tant, el Síndic indica que per als infants que són fills biològics, es té dret a sol·licitar prestacions fins a dotze anys, a comptar des de la data del seu naixement. En canvi, per als infants que són fills adoptats no es té garantit el mateix dret a sol·licitar les prestacions durant el mateix temps, i en molts casos es rep la prestació d'infant a càrrec durant alguns anys o directament no es rep mai, si l’infant compleix o supera els 12 anys, perquè ja no es consideren "infants" segons la legislació catalana.
El mateix succeeix amb l'ajut per adopció internacional. La consideració de la data de referència del naixement té lògica, sentit i, òbviament, efectes jurídics en el cas dels infants biològics, però no en el cas dels infants adoptats. En aquest cas, la data de la constitució de l’adopció és la data que té els efectes jurídics que s'han de tenir en compte, per ser la data que atorga a les famílies el dret a rebre les possibles prestacions, i la qual hauria de garantir que la prestació per infant a càrrec es rep durant el mateix còmput de temps que per a un fill biològic, a banda de l'ajut per adopció internacional, des del moment que se sol·licita, independentment que l’infant superi el límit dels dotze anys.
Davant del greuge comparatiu esmentat entre els infants biològics i els infants adoptats, no és de consideració la interpretació restrictiva, en el sentit d'al·legar que el conjunt d'ajuts i de prestacions atorgats per la Secretaria de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania van adreçats als infants menors de dotze anys. Des de la perspectiva dels drets dels infants, el Síndic suggereix que s'ha de fixar com a data de partida la de la constitució de l'adopció i s’han d'atorgar les prestacions en el sentit ampli d'atorgar els mateixos drets a tot menor de divuit anys, tal com es refereix a la Convenció sobre drets de l'infant, per no introduir diferències de tractament entre infants biològics i adoptats.