Atès que es continuen rebent queixes relacionades amb la impossibilitat dels usuaris del sistema sanitari català d'escollir lliurement els especialistes, el Síndic ha iniciat una actuació d'ofici a fi d'actualitzar l'estat en què es troba la positivització de la lliure elecció d'especialistes a Catalunya.
La Llei 14/1986, de 25 d'abril, general de sanitat, recull el dret a escollir el metge i els altres sanitaris titulats. A Catalunya, la Llei 15/1990, de 9 de juliol, d'ordenació sanitària, reconeix la lliure elecció de metge, entre les possibilitats que ofereix el sistema sanitari d'utilització pública i, tot i que actualment és possible escollir equip d'atenció primària i metge de capçalera i pediatre basant-se en una regulació provisional a través d'una instrucció del CatSalut de l'any 2003, encara no se n'ha desplegat l'abast i el procediment per fer-ho efectiu en el cas dels especialistes.
En la Carta de drets i deures de la ciutadania en relació amb la salut i l'atenció sanitària es recull que la persona té dret a escollir l'equip d'atenció primària, el metge o metgessa de família i l'infermer o infermera de referència, i que es respectin les seves preferències en relació amb la resta de professionals i serveis.
Atès el caràcter programàtic d'aquest document, ja fa anys que el Síndic insisteix davant del Departament de Salut en la necessitat que els drets i els deures que s'hi recullen es positivitzin a fi d'atorgar-los rang legal perquè siguin vinculants per a tots els poders públics i els puguin invocar els ciutadans davant de qualsevol jurisdicció. Si bé alguns d'aquests drets ja han estat reconeguts en alguna norma legal o reglamentària, encara no ho han estat tots i, entre aquests, es troba la lliure elecció d'especialista.
L'any 2006, el Departament de Salut va informar que s'estava redactant un avantprojecte de llei de Salut de Catalunya, que havia de substituir Llei d'ordenació sanitària de Catalunya actual, en què es preveia incloure un títol específic que recollís els drets i deures dels ciutadans en relació amb la salut i l'atenció sanitària. El cert, però, és que a data d'avui encara no s'ha fet.
No hi ha dubte que el Departament de Salut ha estat sensible al respecte dels drets dels malalts, però cal que els drets de la Carta puguin ser efectius i adaptar-los als canvis operats en la nostra societat i als avenços derivats del coneixement científic i biomèdic, tal com es va fer amb la promulgació de la Llei 21/2000, de 29 de desembre, sobre els drets d'informació concernents la salut i l'autonomia del pacient, i la documentació clínica i en les lleis estatals 41/2002, de 14 de novembre, bàsica reguladora de l'autonomia del pacient i de drets i obligacions en matèria d'informació i documentació clínica, i 16/2003, de 28 de maig, de cohesió i qualitat del Sistema Nacional de Salut.
Ateses aquestes consideracions, el Síndic suggereix al Departament de Salut que estudiï la possibilitat de positivitzar els drets que es troben recollits en la Carta de drets i deures de la ciutadania en relació amb la salut i l'atenció sanitària o, subsidiàriament, el dret a la lliure elecció d'especialista, objecte d'aquesta actuació d'ofici, reconegut ja en d'altres comunitats autònomes des de fa anys.