El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb una facturació emesa per Sorea a un habitatge de Valls en què no viu ningú i totes les factures del qual indicaven un consum de 0 m3 o bé 1 m3 per al manteniment del pis.
Exposa que el mes de juny de 2011 Sorea li va canviar el comptador sense avís previ, i que el 7 de setembre de 2011 va rebre una factura amb un consum de 211 m3. Va fer una reclamació i se li va instal·lar un comptador nou que va tornar a registrar un consum de 0 m3.
Tot i que d'això es desprèn que el comptador no funcionava correctament, Sorea no rectifica la factura emesa el 7 de setembre de 2011.
Un cop analitzada la informació de què es disposa, el Síndic conclou que l'actuació de Sorea no és irregular pels motius següents:
El 21 de març de 2011 Sorea va canviar el comptador perquè l'operari va detectar que no funcionava correctament i perquè ja tenia una antiguitat de deu anys.
El Reglament de subministrament d'aigua de Valls (Reglament municipal del servei de subministrament d'aigua potable aprovat al Ple de 25 de maig de 1989) no estableix que l'empresa gestora tingui l'obligació d'informar l'usuari del canvi de comptador i, de fet, és una de les tasques dels tècnics fer el manteniment dels comptadors i canviar-los quan tenen una certa antiguitat o no funcionen correctament.
El 8 de setembre de 2011 es va enviar un escrit a la persona interessada en què se l'advertia d'una possible fuita al seu habitatge, ja que amb la lectura s'havia detectat un consum superior a l'habitual.
El 20 de setembre, el promotor va sol·licitar la verificació del comptador i el 13 de desembre es va rebre l'informe del Departament d'Empresa i Ocupació que informava que el comptador no funcionava correctament i quins eren els intervals d'error. Sorea va rectificar la factura basant-se en aquests intervals d'error i va abonar a la persona interessada les despeses de la verificació del comptador que havia ingressat per avançat.
Certament, la companyia pot canviar el comptador quan el tècnic confirma que no funciona correctament. No obstant això, la fuita que es va registrar en la factura del tercer trimestre prenia com a referència la lectura de 2 de juny de 2011 (1 m3). Per tant, no es pot concloure que l'excés de consum d'aigua es produís pel canvi de comptador.
D'altra banda, el Síndic no pot determinar si l'excés de consum registrat és degut a una fuita fortuïta o no, atès que es tracta d'una qüestió de prova sobre la qual aquesta institució no es pot pronunciar, ja que les versions són confrontades i hi ha un informe tècnic que limita l'error del comptador a un 2,2%.
No obstant això, en relació amb el tractament de les fuites d'aigua és criteri del Síndic que quan l'usuari pateix una fuita fortuïta d'aigua i el consum elevat no ha estat voluntari, la penalització del consum amb un preu superior perd el sentit i, per tant, aquell consum excessiu s'hauria de facturar de manera bonificada amb relació a les tarifes establertes. Tot i així, tal com disposa l'article 69.7 del Text refós de la legislació en matèria d'aigües a Catalunya, cal que la fuita fortuïta estigui acreditada i reparada de forma diligent.
En aquests casos, el Síndic entén que s'hauria d'aplicar a la totalitat de l'aigua consumida la tarifa corresponent al tram o trams aplicables al seu consum mitjà, i que aquest consum mitjà s'hauria de determinar amb relació al consum dels dos anys anteriors, que recullen un període prou ampli perquè es pugui considerar una estimació suficientment ponderada.
Val a dir que aquest tractament requeriria la modificació de les ordenances municipals ja que les companyies concessionàries apliquen les tarifes que aprova cada ajuntament. Per aquest motiu, el Síndic s'ha adreçat a l'Ajuntament de Valls i li ha suggerit que porti a terme les modificacions oportunes per recollir un tractament especial en cas de fuites d'aigua.
Amb aquestes consideracions, el Síndic finalitza la seva intervenció en aquest assumpte.