El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de resposta de l'Ajuntament de Cubelles a l'escrit que va presentar a l'Organisme de Gestió Tributària en data 20 de juny de 2013 relatiu a la regulació de l'impost sobre l'increment del valor dels béns de naturalesa urbana (IIVTNU).
En aquest escrit, exposava que el 9 de maig de 2013 va heretar de la seva mare una finca de Cubelles, i que la quota resultat de la liquidació de l'IIVTNU és de 6.266 euros. El tipus impositiu que s'aplica és pràcticament el màxim que la llei permet i, en conseqüència, la quota resultant és desproporcionada. Així mateix, manifesta que no s'ha tingut en compte que la finca heretada és la seva residència habitual des de l'any 2003.
L'Organisme de Gestió Tributària va informar el promotor que traslladava el seu escrit a l'Ajuntament de cubelles, com a organisme competent per resoldre la seva petició. Tot i això, l'Ajuntament ha comunicat al Síndic que no va considerar necessari donar resposta expressa al promotor, atès que ja la va obtenir de l''Organisme de Gestió Tributària.
El Síndic posa de manifest que l'Administració pública té l'obligació de fomentar la participació dels ciutadans en els afers públics (art. 43 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya) i la manca de compliment de les previsions relatives al dret de petició és una pràctica contrària a aquest principi rector.
D'altra banda, tant la Llei orgànica 4/2001, de 12 de novembre, reguladora del dret de petició, com el Decret 21/2003, de 21 de gener, estableixen el procediment per fer efectiu aquest dret davant les administracions públiques catalanes.
D'acord amb la regulació esmentada, l'Administració que rep una petició n'ha d'acusar la recepció en el termini màxim de 10 dies, i en el cas que l'objecte de la petició no sigui de la seva competència però pertanyi a un altre òrgan de la mateixa administració, institució o organisme, l'hi ha de trametre i ho ha de notificar dins d'un termini màxim de 10 dies a la persona interessada.
En el cas que es detecti una causa d'inadmissió establerta a l'article 8 de la Llei orgànica 4/2001, l'òrgan competent ha de declarar la inadmissió de la petició, de manera motivada, i l'ha de notificar a la persona interessada en el termini màxim de 45 dies hàbils comptats a partir de l'endemà de la presentació de l'escrit.
En cas que s'admeti la petició, l'òrgan competent ha de respondre i notificar la resposta en el termini màxim de tres mesos a comptar de la data de la presentació. La resposta ha d'incorporar les raons o els motius pels quals s'accepta o es desestima la petició. En aquest sentit, cal tenir present que l'omissió de l'obligació de contestar dins del termini establert pot ser objecte de recurs contenciós administratiu.
Per tant, el Síndic demana a l'Ajuntament que tramiti la petició del promotor d'acord amb la regulació establerta pel Decret 21/2003, que n'acusi la recepció i que li comuniqui la resolució adoptada.
Posteriorment, l'Ajuntament ha fet arribar al Síndic una còpia de l'escrit que va trametre al promotor mitjançant el qual donava resposta expressa a les seves peticions i reiterava que van ser valorades al seu dia amb motiu de la redacció de l'Ordenança fiscal pertinent.