El promotor manifesta la seva disconformitat amb la inactivitat de l'Ajuntament de Barcelona davant les denúncies presentades per una possible vulneració de la legalitat urbanística.
D'acord amb la documentació aportada per la persona interessada, en data 30 de setembre de 2009 va presentar al Districte Eixample un escrit que denunciava la realització d'unes obres en una finca destinades a l'obertura d'un restaurant que no complien amb la normativa urbanística municipal.
El promotor de la queixa exposa que, d'una banda, s'han dut a terme obres estructurals consistents en la retirada d'una paret mestra, sense la preceptiva llicència d'obres i sense la notificació als veïns, tal com estableix l'article 128 de les Ordenances metropolitanes de l'edificació; i que, d'altra banda, s'ha instal·lat una xemeneia de sortida de fums a través d'un dels patis comunitaris, igualment sense cap llicència d'obres i sense consentiment del veïnat.
Per aquest motiu, la persona interessada va sol·licitar que es fes una inspecció tècnica a fi de comprovar la legalitat de les obres i incoar el corresponent expedient de protecció urbanística. Tot i això, el promotor de la queixa exposa que no ha rebut resposta a la seva sol·licitud ni s'ha efectuat cap actuació administrativa per inspeccionar els fets.
El Departament de Llicències i Inspecció del Districte de l'Eixample fa constar en l'informe de resposta que en el moment de la inspecció municipal el local destinat a restauració es trobava en funcionament i no s'hi van observar obres ni n'hi havia indicis. Es va observar l'existència d'esquerdes que afectaven els elements estructurals i, atesa la impossibilitat de determinar-ne l'origen, es va requerir la comunitat de propietaris perquè les arreglessin.
En vista del contingut de l'informe emès i més enllà de la queixa concreta, el Síndic fa les consideracions següents:
No és objecte de controvèrsia ni motiu de la intervenció d'aquesta institució l'ordre de condicionament dictada per l'Ajuntament a la comunitat de propietaris, la qual s'ajusta al contingut jurídic del deure d'ús, conservació i rehabilitació del propietaris dels immobles i a la potestat de l'Administració de dictar ordres d'execució per al manteniment de les condicions objectives d'habitabilitat dels immobles, potestat que ha d'exercir de forma preceptiva en l'exercici de les seves competències.
Tampoc no és objecte d'intervenció l'actuació de l'Administració envers la determinació de l'origen del dany i el seu règim de responsabilitat, ja que aquestes relacions jurídiques s'enquadren en l'esfera privada de les parts.
Ara bé, en relació amb les actuacions d'inspecció practicades arran de la denúncia del promotor, el Síndic recorda, d'una banda, que la inspecció tècnica hauria d'haver verificat que no s'haguessin dut a terme obres que afectessin elements estructurals de l'edifici, com ara la retirada d'una paret mestra, ja que són obres que no es trobarien emparades en la llicència d'obres menors i que preceptivament necessiten autorització administrativa prèvia. Així mateix, i atès el risc potencial que hi podria haver pels fets denunciats, l'Administració hauria d'haver actuat amb la màxima celeritat possible a fi de minimitzar els efectes d'una actuació que podria comportar un risc per a la seguretat de les persones i els béns. Alhora, la inspecció tècnica feta en el moment en què es va produir la denúncia hauria donat tota la informació precisa de l'abast de les obres que s'estaven duent a terme.
D'altra banda, el Síndic recorda que l'Administració, en exercici de les seves competències en matèria d'urbanisme, ha de vetllar pel compliment efectiu de la legalitat urbanística i accionar els mecanismes de protecció de la legalitat urbanística si són pertinents. Per aquest motiu, ha de dur a terme les investigacions necessàries per determinar si l'actuació privada s'ha ajustat a les condicions imposades en la llicència.
Si de la inspecció ocular -practicada en un moment en què ja estaven finalitzades les obres, tot i haver estat denunciades pel promotor de la queixa el mes de setembre de 2009-, no se'n pot determinar si s'han efectuat obres que afecten elements estructurals, el Síndic recorda que cal fer valer altres mitjans de prova i fer altres comprovacions a fi d'aclarir aquest fet.
Finalment, d'acord amb l'acció pública en matèria d'urbanisme i amb les normes contingudes en la Llei de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, caldria notificar al promotor la resolució emesa en resposta al seu escrit, fonamentat amb el resultat de les investigacions practicades.
En vista de tot el que s'ha exposat, el Síndic suggereix al consistori que intenti determinar si aquestes obres dutes a terme al local s'ajusten a la llicència d'obres menors concedida i si han pogut afectar elements estructurals. També suggereix que notifiqui a la persona interessada el resultat de les investigacions practicades i la resolució emesa en resposta al seu escrit.
Finalment, i atès que del contingut de l'informe tècnic emès se'n desprèn l'existència d'una xemeneia de reduïdes dimensions que aboca directament al pati interior de la finca, a través de la qual s'emeten olors de menjar, el Síndic demana informació de l'adequació tant de la instal·lació de la xemeneia com del seu funcionament a la normativa vigent i de les ordres de condicionament o mesures correctores dictades a fi que la xemeneia s'ajusti a la legalitat i no produeixi intromissions que els veïns no tenen el deure jurídic de suportar.
En data 12 de maig de 2011, el Síndic reitera el seu suggeriment.