La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la situació del seu fill, alumne d'una escola de Canovelles, afectat per un trastorn de salut mental.
Denuncia que el centre no disposa dels recursos suficients per proporcionar al menor l'atenció que necessita. Segons exposa, atès que requereix una atenció especial, li prohibeixen accedir a determinades activitats (excursions, ús del servei de menjador, extraescolars), i que sempre que es posa nerviós truquen als pares perquè se l'emportin.
A més, recentment, la psiquiatra del centre de salut mental infantil i juvenil ha aconsellat que el menor abandoni el centre escolar i que ingressi a una unitat mèdica educativa. Tot i així l'Administració ha informat la família que no hi ha places vacants.
En vista del que s'exposa a l'informe tramès pel Departament d'Ensenyament, d'entrada, el Síndic constata que els professionals del centre i de l'equip d'assessorament psicopedagògic (en endavant EAP) han treballat conjuntament per intentar atendre adequadament les necessitats educatives especials d'aquest alumne.
Tot i això, també constata que, malgrat aquesta dedicació i l'esforç organitzatiu dut a terme pel centre, l'escola on està escolaritzat l'alumne no disposa dels recursos necessaris per dispensar una atenció educativa plenament adequada a les seves necessitats educatives.
En aquest sentit, el Síndic considera que l'escolarització d'aquest alumne s'ha de produir al centre que atengui millor les seves necessitats educatives especials, d'acord amb el que estableix l'ordenament jurídic vigent, vetllant sempre per l'interès superior de l'alumne, independentment d'altres condicionants.
Així doncs, el Síndic demana que, si no hi ha un centre a la zona que ofereixi una atenció plenament idònia a les necessitats educatives de l'alumne, i si el centre d'educació especial (en endavant CEE) L'Alba ofereix condicions més adequades a aquestes necessitats, el Departament d'Ensenyament proposi l'escolarització d'aquest alumne a aquest centre.
Altrament, el Síndic demana que l'EAP estableixi quin és el centre més adequat a les necessitats educatives de l'alumne, atès que, segons es desprèn de l'informe rebut, el centre ordinari on està escolaritzat actualment no és el recurs més idoni a aquestes necessitats.
D'altra banda, pel que fa a la provisió amb caràcter gratuït del servei de transport escolar, el Síndic demana que, en cas que el centre més idoni per atendre les necessitats educatives especials de l'alumne esmentat estigui fora del seu municipi de residència, el Departament d'Ensenyament garanteixi la provisió del servei de transport escolar amb caràcter gratuït.
Finalment, l'informe de l'EAP exposa la recomanació que aquest alumne no participi a les activitats educatives fora de l'horari lectiu, com ara les permanències, el menjador, les activitats extraescolars, etc., perquè en aquestes activitats no es disposa de la presència d'un vetllador ja que no es tracta d'activitats obligatòries sinó opcionals, de manera que no es pot garantir una atenció adequada de les necessitats de l'alumne.
Fetes aquestes reflexions, doncs, mentre l'alumne continuï escolaritzat al centre actual, o en qualsevol altre, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que s'esforci per promoure l'admissió de l'alumne esmentat als diferents àmbits educatius que es proveeixen en el centre escolar, i que doti aquests àmbits educatius dels recursos necessaris per atendre les seves necessitats educatives especials.
Addicionalment, per corregir les desigualtats educatives, el Síndic reitera al Departament d'Ensenyament que desplegui la normativa que ha de regular les previsions recollides en la Llei d'educació de Catalunya (LEC) en l'àmbit de les activitats complementàries, de les activitats extraescolars organitzades als centres escolars i de les activitats d'educació en el lleure, a fi de garantir el dret dels infants, sense discriminació per raó de cap condició, a accedir a aquests àmbits educatius en igualtat d'oportunitats.