El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca d'inici del règim de visites que té establert amb la seva filla menor d'edat al Servei Tècnic de Punt de Trobada de Manresa.
Exposa que mitjançant sentència de 29 de novembre de 2013 dictada pel Jutjat núm. 1 de Manresa, es va resoldre atribuir la guarda i custòdia de la nena a la mare, i es va establir un règim de visites supervisat amb la durada màxima que permetin les normes del centre al Servei de Punt de Trobada de Manresa.
Això no obstant, el règim de visites encara no s'ha iniciat per manca de disponibilitat d'aquest servei, i el promotor no ha mantingut vistes amb la seva filla des de la data de la resolució judicial, el mes de novembre de 2013.
El Servei Tècnic de punt de trobada, segons el Decret 357/2011, que el regula, té per finalitat treballar per la normalització de l'exercici dels drets de relació i comunicació dels infants amb els seus progenitors o familiars, i garantir el compliment d'aquest dret mentre hi hagi una situació de conflictivitat.
El temps transcorregut en aquest cas concret entre la derivació del jutjat i l'inici de les visites, més de dos mesos, no s'ajusta a aquesta finalitzat normalitzadora i no té en compte l'interès superior de l'infant, que finalment és el criteri que legalment ha de regir l'actuació de les administracions públiques en les situacions que els afectin.
En aquest sentit, cal recordar que la manca d'inici del regim de vistes per part d'aquest servei implica la demora en l'inici de les visites de l'infant amb el progenitor amb el qual han de desenvolupar-se (i per tant la suspensió temporal) quan en canvi no hi ha una resolució administrativa o judicial en aquest sentit.
Certament el Decret 357/2011 estableix unes actuacions prèvies a l'inici de les visites (entrevistes, compromís amb els progenitors) en garantia de l'encert de la intervenció, però el transcurs de dos mesos i mig sense una causa objectiva que motivi aquest retard no resulta justificable des de la perspectiva d'un infant que durant aquest període no ha pogut mantenir visites amb un dels progenitors.
Per tot això, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família que revisi el retard en l'inici de visites produït en aquest cas i adopti mesures per assegurar que el temps transcorregut entre la derivació dels casos i la data de la primera visita és el mínim imprescindible, amb l'objectiu de garantir el dret dels infants a mantenir relació amb els progenitors.