Durant l'any 2011 el Síndic ha rebut un nombre considerable de queixes relatives a les llargues llistes d'espera a què s'han de sotmetre els usuaris de la sanitat pública perquè se'ls pugui intervenir quirúrgicament, fins i tot en aquells casos en què s'han de sotmetre a un procediment quirúrgic amb un temps d'espera màxim garantit mitjançant el Decret 354/2002, de 24 de desembre, que en recull catorze, i l'Ordre SLT/203/2004 que actualitza el decret esmentat i n'hi afegeix dos més.
També arran de la tramitació d'alguna d'aquestes queixes s'ha constatat que en un dels centres hospitalaris de l'Institut Català de la Salut (en endavant ICS), el temps d'espera per poder ser intervingut d'un procediment quirúrgic amb temps d'espera garantit ha augmentat més del doble entre els mesos de juny i setembre de 2011.
Altrament, arran d'una pregunta parlamentària, el Departament de Salut va presentar el nombre d'intervencions quirúrgiques fetes a cada hospital de la xarxa hospitalària d'utilització pública del gener a l'octubre de 2010 i de 2011. D'aquesta informació es desprèn, segons s'ha publicat als mitjans de comunicació, que durant el període de gener a octubre de 2011 es van intervenir quirúrgicament 21.535 persones menys que durant el mateix període de l'any 2010, i que el descens d'intervencions quirúrgiques ha afectat lleugerament més els hospitals de l'Institut Català de la Salut.
Atès tot això, el Síndic ha considerat oportú iniciar una actuació d'ofici per estudiar quina és la situació de les llistes d'espera per a intervencions quirúrgiques amb temps d'espera garantit als hospitals de l'Institut Català de la Salut.
Tot i ser conscient de la dimensió i les conseqüències de la crisi econòmica i dels greus trastorns de tresoreria de l'Administració de la Generalitat que ha pogut ocasionar aquesta situació, el Síndic recorda al Departament de Salut:
- Que el Decret 354/2002, de 24 de desembre, pel qual s'estableixen els terminis màxims d'accés a determinats procediments quirúrgics a càrrec del Servei Català de la Salut, és plenament vigent mentre no hi hagi una normativa que el derogui i, conseqüentment, hi ha un compromís respecte del dret a ser intervingut en un termini màxim d'espera de sis mesos des de la inclusió del pacient en la llista d'espera.
- Que els procediments quirúrgics que actualment tenen un temps d'espera garantit de sis mesos són setze.
- Que el CatSalut, per tal de garantir els terminis màxims d'accés establerts, pot derivar els usuaris, d'ofici o a petició d'aquests, a altres hospitals de la xarxa hospitalària d'utilització pública (XHUP), si manifesten expressament la seva conformitat.
Per tant, el Síndic suggereix al Departament de Salut:
1. Que la web del CatSalut proporcioni informació sobre els setze procediments quirúrgics que actualment tenen un termini d'espera garantit de sis mesos i que en els diversos documents en què es relacionin aquests procediments hi constin dades sobre tots.
2. Que s'adoptin mesures perquè el CatSalut actuï un cop hagin transcorregut sis mesos des que es va incloure un pacient en llista d'espera i no hagi estat intervingut.
3. Que es proporcioni informació als pacients sobre com poden exercir el dret d'opció que estableix el Decret 354/2002 quan s'exhaureix el termini de sis mesos, amb independència que s'estigui treballant en un nou model de gestió de llistes d'espera que ja ho pugui establir en el futur.
4. Que s'esmercin esforços perquè les actuacions prèvies i necessàries per incloure un pacient en llista d'espera (accés a l'atenció especialitzada i/o a proves diagnòstiques o complementàries) siguin com més diligents millor.
5. Que se segueixin introduint mesures encaminades a respectar els terminis màxims d'espera fixats i s'incideixi especialment en aquells procediments quirúrgics en què s'evidencia un temps d'espera més llarg i respecte d'aquells centres hospitalaris que tenen una demora superior als sis mesos en molts dels procediments amb temps d'espera garantit que duen a terme, a fi que allò que estableix el Decret 354/2002 sigui efectiu, no estigui sotmès a condicionants, s'ajusti a la realitat i s'evitin les demores actuals.
6. Que se segueixi treballant en els criteris de priorització que es té pensat introduir per gestionar la llista d'espera dels pacients.