Els promotors de la queixa, familiars d'un infant que està ingressat al centre residencial d'acció educativa Ferrer i Guàrdia, manifesten la seva disconformitat amb l'atenció que rep l'infant en aquest centre.
Exposen que durant les visites amb la família l'infant porta la roba bruta i a vegades trencada, i també exposen que la higiene tampoc és correcta i sovint té polls i llémenes i no se li tallen els cabells.
Segons la família, aquesta situació ha estat exposada al centre i a l'equip d'atenció a la infància i l'adolescència (en endavant EAIA), però no s'ha produït cap millora.
En l'informe tramès pel Departament de Benestar Social i Família s'assenyala que l'infant és propens al contagi de paràsits capil·lars, i que el centre va sofrir una passa al gener i es va fer el tractament antiparasitari corresponent. En relació amb els cabells, s'informa que aquest tema s'ha de poder treballar amb l'infant, perquè tot el que suposa un canvi en el seu cos ho pot viure malament. Tot i això, després que la mare ho comentés es va tractar el tema des de la tutoria amb l'infant i se li van tallar els cabells. En relació amb la roba s'informa que està en condicions d'ús, però que hi ha dos conjunts que l'infant prefereix posar-se quan surt amb la mare.
El Síndic considera que la higiene i la roba són elements importants en la mesura que tenen a veure amb la cura de l'infant en la vida quotidiana.
Això no obstant, les manifestacions de la família posen de manifest una desconfiança cap a l'actuació del centre que no beneficia l'infant.
Des d'aquesta perspectiva, preocupa el fet que l'infant faci cinc anys que viu en aquest centre i la família no n'hagi visitat mai els espais, més enllà de la sala on es feien abans les visites. El Síndic considera que conèixer el centre i veure els espais on l'infant dorm, menja i té les seves coses contribuiria a augmentar la confiança de la família en l'actuació d'aquest recurs i els podria fer veure que el benestar de l'infant constitueix una preocupació compartida.
En vista d'aquesta informació, el Síndic suggereix al Departament de benestar Social i Família, d'una banda, que des del centre o des de l'EAIA s'abordi amb la família d'aquest infant el malestar que expressen en relació amb la higiene i la roba per trobar-hi una solució; i, de l'altra, que, en aquest sentit, i sempre que no causi un perjudici a aquest o altres infants del centre, s'explori la forma d'implicar la família i donar-li a conèixer els espais del centre amb l'objectiu d'assolir una millora de la confiança de la família en el recurs.