La promotora de la queixa exposa que tot i tenir reconegut un grau de disminució d'un 40% no pot treballar, i que amb la prestació que cobra no en té prou per cobrir les despeses. Es queixa que la treballadora social de referència no l'assessora ni l'orienta sobre les opcions de què disposa per poder solucionar els seus problemes econòmics.
En l'informe de l'Ajuntament de Barcelona s'indiquen les actuacions que s'han dut a terme envers la persona interessada. D'acord amb aquesta informació, el Síndic ha comunicat a la persona interessada que, com a usuària dels serveis socials, ha de complir la seva obligació de tenir una conducta basada en el respecte mutu, la tolerància i la col·laboració per facilitar la convivència en l'establiment i la resolució dels problemes; que ha d'atendre les indicacions del personal i comparèixer a les entrevistes a què sigui convocada, i que ha de col·laborar en l'elaboració del pla d'atenció social individual, familiar o convivencial.
Tot i això, el Síndic recorda a l'Ajuntament que entre les funcions que recull la Llei de serveis socials que corresponen als serveis socials bàsics hi ha les que tenen a veure amb actuacions preventives, el tractament social i socioeducatiu i les intervencions necessàries en situacions de necessitat social.
En aquest cas, ateses les dificultats de salut mental manifestades que dificulten el procés de participació i compromís de la família de la persona interessada, el Síndic considera que seria oportuna la coordinació amb el centre de salut mental que supervisa aquest cas per tal de fer un seguiment periòdic de l'estat de la persona interessada i poder obtenir informació de les necessitats que presenta i les possibles intervencions que cal dur a terme.