La persona interessada es mostra disconforme amb el fet que el personal del centre educatiu on estudia el seu fill es dirigís a aquest alumne per comunicar-li que no podria anar d'excursió a causa de l'impagament d'un rebut. L'alumne va haver de trucar des del centre al seu pare per comunicar-li el fet.
En l'informe del Departament d'Ensenyament s'exposa que la Inspecció va corroborar les informacions aportades per la persona interessada. Per aquest motiu, va recordar al director del centre que la responsabilitat de posar-se en contacte amb la família era del tutor i que havien d'evitar trucades de l'alumnat a les famílies per temes de cobraments de rebuts o altres qüestions que no fossin de la seva responsabilitat.
Basant-se en aquesta informació, el Síndic entén que l'actuació de la Inspecció en aquest cas va ser adequada i va contribuir a resoldre l'objecte de queixa plantejat. No obstant això, també constata que l'alumne no va assistir a l'excursió, que va tenir lloc en horari lectiu, com a conseqüència de l'impagament del rebut.
En aquest sentit, i d'acord amb el dret a l'educació en igualtat d'oportunitats, el Síndic recorda que cap infant no ha de quedar exclòs per raons econòmiques d'una activitat escolar desenvolupada en horari lectiu i que està concebuda com a activitat obligatòria per la mateixa comunitat escolar.
El Síndic demana al Departament d'Ensenyament que tingui en compte el fet que l'impacte de la crisi econòmica sobre les rendes familiars ha provocat nombroses queixes relacionades amb vulneracions al dret a la gratuïtat de l'educació. Aquestes queixes tenen a veure amb les dificultats de sufragar els costos d'accés a les activitats complementàries en centres concertats, entre d'altres.
Cal recordar que les activitats complementàries són un àmbit de forta reproducció de les desigualtats educatives, ja que la capacitat econòmica de les famílies es veu reflectida en la provisió d'activitats i serveis complementaris.
L'ordenament jurídic, però, garanteix que els alumnes puguin accedir en igualtat d'oportunitats a les activitats i als serveis que s'organitzen en cadascun dels centres. Així, l'article 50 de la Llei d'educació recull que el Departament d'Ensenyament reguli les activitats complementàries i els serveis escolars i estableixi ajuts per fomentar l'accés dels alumnes en situacions socials o econòmiques desfavorides. Els centres que presten el Servei d'Educació de Catalunya, doncs, no poden imposar l'obligació de fer aportacions a fundacions o associacions de qualsevol tipus, ni poden vincular l'escolarització a l'obligatorietat de rebre cap servei escolar addicional que requereixi aportacions econòmiques de les famílies.
En el marc de l'activitat del Síndic, però, es constata el cobrament de quotes per part de centres concertats per fer ús de determinats serveis escolars i per participar a determinades activitats complementàries que, o bé estan integrades en l'horari pròpiament lectiu, o bé són concebudes com a obligatòries per part del centre. Aquests cobraments generen desigualtats d'accés entre les famílies.
Tot i que el Departament d'Ensenyament estableix subvencions per al finançament d'activitats complementàries de l'alumnat amb necessitats educatives específiques, el Síndic constata que aquests ajuts són restrictius pel que fa a les situacions reals de precarietat econòmica, bé perquè només es proporcionen a alumnat amb necessitats educatives específiques, bé perquè no garanteixen la cobertura del cost total per alumne de les activitats complementàries.
Quant a les sortides i les colònies escolars, succeeix el mateix, atès que les subvencions atorgades pel Departament no cobreixen situacions d'alumnat socioeconòmicament desfavorit que no presenten necessitats educatives especials.
Sobre la base d'aquesta informació, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que ampliï la cobertura dels ajuts per sufragar les activitats complementàries dels centres concertats a l'alumnat que pateix una situació socioeconòmica precària, tingui o no el dictamen d'alumnat amb necessitat educativa específica, i també demana que ampliï aquesta cobertura dels ajuts per a l'assistència a sortides escolars al fill de la persona interessada, malgrat que no tingui necessitats educatives especials.