El promotor es queixa de la manca de resposta de l'Ajuntament de Lliçà d'Amunt a la seva instància de data 10 d'octubre de 2007, amb relació a la necessitat de condicionar el torrent de Can Quaresma, per tal d'evitar més esllavissaments com els que hi va haver el setembre de 1996.
Amb relació a aquesta queixa, el 20 de febrer de 2008 el Síndic va demanar al consistori un informe per la manca de resposta de l'Ajuntament a la instància que havia presentat el promotor el 10 d'octubre de 2007, en què demanava una solució al problema del torrent. En resposta a aquesta sol·licitud, la corporació local va trametre un informe tècnic que l'any 2003 havia elaborat l'Agència Catalana de l'Aigua (en endavant ACA).
Per tal de saber quina de les propostes plantejades en aquest informe és la que s'havia valorat com a més adient per dur a terme i per tal de conèixer també les previsions per fer-ho, el Síndic es va adreçar al Departament de Medi Ambient i Habitatge. També es va tornar a adreçar a l'Ajuntament de Lliçà d'Amunt per recordar-li el deure de les administracions públiques de donar resposta a les persones interessades i demanar-li que li comuniqués quines actuacions s'havien fet des de l'Ajuntament en compliment de l'informe de l'ACA.
En resposta a la sol·licitud d'informe, l'ACA va comunicar que s'havien fet diversos estudis sobre les esllavissades de l'any 1996, amb les conclusions següents:
"D'acord amb l'estudi fet i les conclusions dels altres estudis que es resumien en aquest, no sembla que les esllavissades es puguin atribuir al moviment o encaixament del torrent ni a un mal estat de la llera (l'informe destaca la riquesa vegetal). Més aviat són atribuïbles a la naturalesa sorrenca del terreny, a la inexistència d'una xarxa de clavegueram i de pluvials que eviti la concentració d'aigua sobre els talussos, en una part de la conca molt urbanitzada, a la presència de sortides de col·lectors d'aigües residuals i una de pluvials, i a la presència de càrregues sobre la coronació dels talussos com són els murs de contenció.
No hi antecedents en aquesta Agència que s'hagués informat el planejament urbanístic en aquest àmbit ni que s'hagi demanat cap autorització dels habitatges que es troben en zona de policia de lleres del torrent de Can Cuaresma, possiblement per l'antiguitat de la urbanització.
[...]
Qualsevol mesura estructural serà per si sola inútil si no va acompanyada de la canalització de les aigües pluvials i residuals de la urbanització per minimitzar la presència d'aigua en el terreny, que és la principal causa dels esllavissaments, i aquests serveis són de competència municipal".
A hores d'ara, el consistori encara no ha respost encara la sol·licitud d'informe, tot i que va indicar al Síndic amb motiu de la visita que va fer el passat 23 de novembre de 2009 a l'Ajuntament que s'havia respost la persona interessada en diverses ocasions, que el torrent està canalitzat gairebé tot i que el problema real consisteix en el fet que la casa del promotor està construïda sobre el talús i vol que el mur de contenció el faci l'Ajuntament a càrrec dels pressupostos municipals.
En resposta a aquestes afirmacions i tenint present la informació facilitada per l'ACA, el Síndic recorda que la competència quant a l'execució del planejament i al procés urbanitzador correspon a l'Ajuntament, el qual ha de liderar i tutelar l'activitat dels particulars.
Així mateix, indica que, segons les conclusions de l'ACA, la manca de canalització de les aigües pluvials i residuals de la urbanització i les càrregues existents a les coronacions dels talussos afectats són una de les causes principals dels esllavissaments i són responsabilitat de l'Ajuntament, ja que n'és l'administració competent.
Consegüentment, es pot afirmar la responsabilitat de l'Ajuntament en els esllavissaments de 1996 i en els danys ocorreguts en la finca del promotor. Aquesta circumstància determina la decisió municipal a l'hora de valorar qui ha de sufragar les despeses de reposició del mur de contenció.
Atès tot això, el Síndic suggereix al consistori, en primer lloc, que prengui les mesures adients en l'àmbit de les competències municipals per pal·liar futurs esllavissaments en la llera del torrent de Can Quaresma; en segon lloc, que valori la seva responsabilitat en els esllavissaments ocorreguts el 1996 a l'hora de rescabalar el promotor dels danys en la seva finca; i finalment, que doni resposta escrita a la sol·licitud que la persona interessada va presentar el 10 d'octubre de 2007, tot i que consta que representants de l'Ajuntament han mantingut reunions amb ell.