El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de resposta a un escrit que va presentar a l'Ajuntament de forma telemàtica en data 26 d'agost de 2014 sobre la facturació del servei de subministrament d'aigua al municipi. En aquest escrit, el promotor exposava que les factures del segon trimestre del 2014 corresponents al dit servei no detallen els diferents conceptes que integren la factura.
L'Ajuntament ha informat que no disposa d'un reglament regulador del servei municipal d'abastament d'aigua potable.
El marc de competències de què gaudeixen els ajuntaments aconsellen l'elaboració d'un reglament, amb l'objectiu d'adequar la regulació local del servei d'abastament al marc legal, especialment si es té present que la legislació de règim local atribueix als municipis la potestat reglamentària en l'àmbit de les seves competències.
Així, arran de l'actuació d'ofici núm. 02582/2011, relativa al preu de l'aigua, el mes de juny de 2012 es va emetre una resolució que, més enllà d'altres aspectes més centrats en el preu de l'aigua, ja recomanava als municipis que encara no ho havien fet que aprovessin un reglament que regulés la gestió i la prestació del servei municipal d'abastament d'aigua potable al municipi.
D'altra banda, l'"Informe sobre el dret als subministraments bàsics (electricitat, aigua i gas)", publicat el desembre de 2014, posa de manifest que l'Estatut d'autonomia de Catalunya determina en l'article 30 que "totes les persones tenen dret a accedir en condicions d'igualtat als serveis públics i als serveis econòmics d'interès general i que les administracions públiques han de fixar les condicions d'accés i els estàndards de qualitat d'aquests serveis, amb independència del règim de llur prestació".
Així mateix, l'Estatut reconeix "el dret dels consumidors i usuaris a una informació veraç i entenedora sobre les característiques i els preus dels productes i dels serveis, a un règim de garanties dels productes adquirits i dels subministraments contractats i a la protecció de llurs interessos econòmics davant conductes abusives, negligents o fraudulentes" (article 28).
En conseqüència, el Síndic ha suggerit a l'Ajuntament d'Horta de Sant Joan que adopti les mesures adients per tal d'aprovar un reglament municipal del servei d'abastament d'aigua potable al municipi. Aquest reglament cal que defineixi els drets i les obligacions de les persones usuàries i, especialment, que garanteixi el dret d'aquestes persones a la informació sobre els diferents elements del servei, com ara els relatius als preus, els consums o la qualitat de l'aigua.
Posteriorment, l'Ajuntament ha informat que en l'ordre del dia del Ple del dia 30 d'octubre de 2015 hi figura l'aprovació del Reglament del servei de proveïment d'aigua potable de l'Ajuntament d'Horta de Sant Joan.