Resolució
AO-00476/2013 Actuació d'ofici per conèixer els procediments o mecanismes de què disposen els infants i adolescents tutelats per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència per adreçar-se a organismes externs de supervisió per formular queixes i suggeriments, o per demanar informació sobre la seva situació o altres qüestions que els afectin

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Problemes en les relacions familiars
Data d'inici 25/01/2013
Data de l'últim moviment 08/09/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

El Síndic va acordar l'obertura d'una actuació d'ofici per conèixer els procediments o mecanismes de què disposen els infants i adolescents tutelats per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (en endavant DGAIA) per adreçar-se a aquest organisme i a organismes externs de supervisió per formular queixes i suggeriments, o per demanar informació sobre la seva situació o altres qüestions que els afectin.

L'obertura d'aquesta actuació d'ofici obeeix al fet que el Síndic ha constatat, a partir de queixes i visites efectuades a centres, que els infants i adolescents en el sistema de protecció no sempre tenen a l'abast un procediment que els garanteixi l'accés efectiu i en condicions adequades a la DGAIA o a altres organismes de supervisió com ara el Síndic de Greuges o la Fiscalia.

Contingut

La informació recollida, provinent dels informes facilitats per la DGAIA i l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció i del contingut de les queixes, de les visites dutes a terme pel Síndic a centres on viuen infants i adolescents tutelats i de les respostes als qüestionaris que el Síndic va enviar als centres residencials d'acció educativa i d'acolliment, posa de manifest que el marc normatiu vigent en l'àmbit del sistema de protecció no garanteix als infants en situació de desemparament l'existència de procediments per presentar queixes o fer suggeriments a l'Administració que n'exerceix les funcions tutelars ni a altres organismes externs de supervisió.

Les instruccions que ha dictat la DGAIA per suplir aquesta mancança no garanteixen l'existència d'un procediment de queixa a l'abast de tots els infants i adolescents tutelats. D'una banda, no hi ha cap procediment d'aquest tipus per als infants en situació d'acolliment familiar, que són la majoria dins del sistema protector. D'altra banda, en el cas dels infants en centres, les instruccions dictades per la DGAIA són poc concretes i no garanteixen l'existència d'un procediment que asseguri l'accessibilitat i la confidencialitat dels nois i noies. El resultat dels qüestionaris realitzats i les queixes rebudes posen de manifest un coneixement i una aplicació desigual de les instruccions i la manca d'un procediment de queixa adequat en bona part dels centres, part dels quals estan mancats de qualsevol protocol respecte d'aquesta qüestió.

La DGAIA hauria de vetllar perquè tots els infants en el sistema de protecció comptin amb un sistema efectiu perquè s'hi puguin adreçar de forma confidencial sense la intervenció del personal dels centres o dels acollidors, i perquè es puguin adreçar a altres organismes externs de supervisió. En aquest sentit, el dret a presentar queixes i reclamacions s'insereix dins de l'article 12 de la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant, que reconeix als infants el dret a ser escoltats en les decisions que els afectin. Aquest dret ha estat reconegut com un dels principis generals de la Convenció, atès que el seu exercici condiciona altres drets com el dret a ser protegit de qualsevol forma de violència.

La situació actual no s'ajusta a les previsions de les Regles de les Nacions Unides per als infants privats de llibertat, ni al contingut de l'Observació núm. 12 del Comitè dels drets de l'infant, que estableix que s'ha de garantir l'existència d'aquest procediment també per als infants en situació d'acolliment, i de manera que els preservi de qualsevol càstig o violència.

En vista d'aquestes consideracions, el Síndic recomana al Departament de Benestar Social i Família:

1. Que en el desenvolupament reglamentari de la Llei 14/2010, de 27 de maig, sobre els drets i les oportunitat en la infància i l'adolescència, s'estableixi un procediment de queixa a l'abast de tots els infants dins del sistema de protecció, que els garanteixi l'accés efectiu a l'entitat que n'exerceix les funcions tutelars i a organismes de supervisió externs (Fiscalia de Menors i Síndic de Greuges) en condicions de seguretat i confortabilitat per als infants, sense la intervenció dels centres o dels acollidors.

2. Que des de la DGAIA es vetlli perquè l'existència d'aquest procediment sigui coneguda per tots els professionals que mantenen contacte amb els infants en el sistema de protecció i, molt especialment, pels mateixos infants.

3. Que, mentre no es faci efectiu el desplegament reglamentari de la Llei 14/2010, se supervisi l'aplicació de la Carta de drets i deures dels infants en centres, per garantir que tinguin establert un procediment de queixa accessible i que garanteixi la confidencialitat.

4. Que així mateix, mentre no es dugui a terme el desenvolupament reglamentari corresponent, es doni instruccions per assegurar l'accés a un procediment de queixa amb garanties als infants en situació d'acolliment.

5. Que, més enllà del procediment de queixa, es consideri l'assignació d'uns professionals de referència de la Direcció General d'Atenció a la Infància als quals es puguin adreçar els infants tutelats per presentar queixes o demanar informació sobre la seva situació

6. Que es consideri la possibilitat de lliurar als infants tutelats d'un document en què constin les dades de la persona que tinguin de referència i mitjans per accedir-hi amb garantia de confidencialitat.

7. Que s'adoptin les mesures necessàries per assegurar aquest dret també en el cas d'infants i adolescents ingressats en centres d'educació intensiva i terapèutics.

Tramitació

Data Administració Tràmit

11/02/2013 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
11/02/2013 Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) Sol·licitud d'informació a l'Administració
02/04/2013 Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/04/2013 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
17/05/2013 Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
13/06/2013 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
25/10/2013 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
05/12/2013 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació
16/07/2014 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
08/08/2014 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació
28/08/2014 Departament de Benestar Social i Família Sol·licitud d'informació a l'Administració
13/10/2014 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/10/2014 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
22/01/2015 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
26/02/2015 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació
07/09/2015 Departament de Benestar Social i Família Irregularitat
07/09/2015 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Irregularitat
07/09/2015 Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) Irregularitat
08/09/2015 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat