El promotor de la queixa exposa que ha adreçat diversos escrits a l'Ajuntament per informar-lo del perill que suposa per als vianants aquesta pràctica i demana que es prenguin mesures per evitar-la. Tot i això, no ha obtingut resposta.
L'Ajuntament ha admès que en el moment d'entrada i sortida de l'escola la policia local tolera l'estacionament sobre les voreres als carrers de l'entorn, i que es tracta d'una moment excepcional de gran afluència puntual de vehicles.
Certament, l'ajuntament és l'administració competent per ordenar el trànsit, l'estacionament de vehicles i la mobilitat, i l'exercici d'aquesta competència és discrecional. Ara bé, les decisions municipals han d'ajustar-se als principis que regeixen l'ordenació del sector, com el d'accessibilitat i el de sostenibilitat.
Pel que fa al primer, correspon als ajuntaments aplicar la normativa d'accessibilitat en l'àmbit de les seves competències. En aquest sentit, el Codi d'accessibilitat, aprovat pel Decret 135/1995, de 24 de març, de desplegament de la Llei 20/1991, de 25 de novembre, de promoció de l'accessibilitat i de supressió de barreres arquitectòniques, estableix que un itinerari de vianants es considera adaptat quan té una amplada lliure mínima de 0,90 metres.
D'altra banda, segons l'article 48 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, els poders públics han de promoure polítiques de transport i de comunicació, basades en criteris de sostenibilitat, que fomentin la utilització del transport públic i la millora de la mobilitat. Així mateix, han d'impulsar, d'una manera prioritària, les mesures destinades a l'increment de la seguretat viària i la disminució dels accidents de trànsit.
Així mateix, s'ha de tenir en compte que l'article 94.2 e) del Reglament general de circulació prohibeix expressament l'estacionament de vehicles sobre les voreres, els passejos i la resta zones destinades al pas de vianants. La infracció d'aquesta prohibició és objecte no tan sols de sanció sinó també de retirada del vehicle.
Finalment, no s'ha d'oblidar que aquest és un problema que es produeix cada dia lectiu en diverses franges horàries i que es tracta d'una zona residencial. En conseqüència, el Síndic suggereix a l'Ajuntament que estudiï la mobilitat en aquesta zona, ofereixi alternatives al transport privat dels alumnes de l'escola i habiliti espais perquè els pares estacionin correctament.