Resolució
AO-00521/2011 Actuació d'ofici per conèixer i estudiar la dinàmica, l'atenció i el funcionament del centre d'acollida de joves La Ribera de Mataró.

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Centres de menors
Data d'inici 01/02/2011
Data de l'últim moviment 30/04/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

Després d'haver tingut coneixement de l'existència de diverses queixes veïnals al barri on s'ubica el centre d'acollida de joves La Ribera de Mataró, el Síndic ha obert una actuació d'ofici a fi de conèixer i estudiar la dinàmica, l'atenció i el funcionament d'aquest centre.

Contingut

El Síndic ha rebut un informe del Departament de Benestar Social i Família en el qual es dóna informació sobre les característiques del centre i sobre les actuacions que s'hi ha dut a terme.

Pel que fa a la relació amb el veïnat, l'informe addueix que l'equip directiu del centre sempre ha volgut coordinar-se amb els diferents agents, entitats, recursos, institucions i veïns de Mataró. Hi ha mantingut reunions, se'ls ha convidat a visitar el recurs i els han explicat el seu projecte.

L'informe també assenyala que la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (en endavant DGAIA) ha treballat estretament amb la direcció del centre i l'entitat que gestiona el recurs per tal de poder posar en marxa diversos projectes, i també per intervenir i avaluar actuacions diàries del centre amb l'objectiu de poder reduir impactes negatius al barri de l'Havana de Mataró. 

Amb tot, malgrat que l'equip directiu i la DGAIA han treballat per poder accedir i col·laborar amb els recursos del territori per tal de garantir durant l'estança dels menors al centre la seva integració al barri, aquesta integració no s'ha assolit.

Així, del recull de notícies aparegudes a la premsa durant tot aquest temps, se'n desprèn que tot i les mesures esmentades anteriorment, els veïns continuen expressant la seva oposició a la ubicació del centre en aquest barri, i que el Departament de Benestar Social i Família, sembla que com a presumpta solució final al problema, ha anunciat la reconversió d'aquest espai en un centre residencial d'acció educativa (en endavant CRAE). 

Per la seva banda, el Síndic posa de manifest que arran de la visita que va fer al centre va comprovar que està ubicat en una antiga nau industrial, i que la seva estructura, les dimensions i les condicions, malgrat la reforma i l'habilitació que es va dur a terme, no eren les adequades per a un centre d'acollida, consideració que actualment es veu agreujada davant l'anunci de la transformació del centre en un CRAE.

Ateses aquestes circumstàncies, el Síndic es torna a adreçar al Departament de Benestar Social i Família per traslladar-li les consideracions següents:

1. Les condicions d'aquest espai no garanteixen el dret de l'infant a viure en les mateixes condicions que en una família

L'objectiu dels centres residencials d'acció educativa o CRAE és que l'infant o adolescent convisqui en les mateixes condicions d'una família i, així, creixi d'una manera estable. Per poder aconseguir aquest resultat, la infraestructura, la dimensió i les condicions d'habitabilitat del centre han de ser similars a les d'una llar familiar. 

El CRAE ha de tenir característiques i trets comuns amb l'estructura d'una família, justament per la distància existent i insalvable entre ambdós entorns i el dolor que provoca la separació d'un infant o adolescent del seu entorn familiar.

El centre La Ribera de Mataró no reuneix aquestes condicions.

2. Les condicions d'aquest espai no garanteixen una bona tasca educativa per part dels educadors del centre

L'objectiu del CRAE és atendre i acollir els infants i adolescents que han estat separats dels seus nuclis familiars i han passat a viure en una institució, en substitució de la pròpia família, durant un període de tems transitori. 

Les condicions d'infraestructura i habitabilitats del centre condicionen i limiten la tasca educativa per assolir aquests objectius.

Els responsables de portar a terme la tasca educativa als CRAE són els educadors i educadores socials. Aquests constitueixen un element principal dels sistema d'atenció i protecció de la infància dins del recurs especialitzat d'un CRAE.

Per a la intervenció socioeducativa, l'eina bàsica d'actuació de l'educador social en un CRAE es troba en l'entramat de la vida quotidiana, i aquesta ha de tenir les connotacions més similars possibles a la vida quotidiana dels infants i adolescents que viuen en família.

El centre La Ribera de Mataró no reuneix aquestes condicions.

3. L'estructura d'aquest espai no garanteix la integració en el barri dels infants o adolescents acollits

El Síndic considera que la ubicació d'un centre en una nau industrial genera hostilitat envers els infants o adolescents acollits i envers els treballadors del centre, però també envers els veïns, ja que genera distància i no afavoreix la integració del recurs al barri on està ubicat. De la mateixa manera que no ubicaríem una escola bressol en una antiga nau industrial, no es concep la ubicació d'un CRAE en un espai com aquest, ja que el seu objectiu és la substitució temporal de l'entorn familiar. Per tant, la infraestructura i les condicions d'habitabilitat d'aquest recurs han de ser adequades a les necessitats dels infants i adolescents que han estat privats d'un entorn familiar.

Així doncs, per tot el que s'ha exposat, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família que aturi la reconversió d'aquest centre en un centre residencial d'acció educativa, en l'interès superior dels infants o adolescents, que l'article 5 de la Llei 14/2010 dels drets i les oportunitats en la infància l'adolescència determina com a principi inspirador i fonamentador de totes les decisions i actuacions de les institucions públiques encarregades de protegir-lo, i basant-se en l'article 132.3 d'aquesta llei, el qual preveu que els centres han de ser oberts, integrats en un barri o una comunitat, i s'han d'organitzar sempre en unitats que permetin un tracte afectiu i una vida quotidiana personalitzats.

Tramitació

Data Administració Tràmit

11/02/2011 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
11/03/2011 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/05/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
22/09/2011 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
13/04/2012 Departament de Benestar Social i Família Resolució
30/04/2012 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat