La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'actuació dels responsables del servei de menjador de l'escola de Blanes en què assisteix el seu fill. Segons exposa, des de fa tres anys tenen problemes amb els responsables del menjador. Refereix que no atenen bé els infants i que han deixat alguns alumnes sense menjar res durant tot el dia, com a càstig. Manifesta que una vegada van deixar el seu fill sense dinar i la van trucar a les 16 hores per dir-li que li portés un entrepà perquè l'alumne no havia menjat perquè l'havien expulsat del menjador per jugar amb pedres al pati de l'escola. També explica que com que no hi ha personal suficient tanquen amb clau totes les sortides del recinte per tal d'evitar que els alumnes puguin sortir abans d'haver finalitzar el torn de menjador.
En aquest cas, ens trobem davant d'un infant de set anys amb conductes no habituals en aquesta edat, que distorsionen el funcionament normal del servei de menjador escolar, que poden estar provocades per la possible existència de necessitats educatives especials i que fan necessària la intervenció de serveis especialitzats (EAP, CSMIJ, psicòleg, neuròleg, etc.), sense que hi hagi certesa que aquesta intervenció s'hagi produït.
L'expulsió del servei de menjador escolar no sembla haver millorat el procés educatiu d'aquest alumne, perquè ha provocat en el passat una situació d'absentisme greu, i actualment la persistència de situacions d'absentisme més o menys esporàdic, ja que l'alumne assisteix al centre una mitjana de tres dies i mig per setmana.
De la informació de què es disposa se'n desprèn que hi ha la possibilitat que l'alumne es trobi en una situació de vulnerabilitat social i educativa que requereixi una intervenció i una coordinació més intensa dels serveis educatius i socials, amb la col·laboració de la família i del centre.
Per tant, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament:
1. Que revisi la sanció aplicada a aquest alumne si perjudica el seu procés educatiu i si contribueix a reproduir situacions d'absentisme escolar, tal com preveu el Decret 102/2010, de 3 d'agost, d'autonomia dels centres educatius.
2. Que millori la interlocució entre la família i l'escola, per garantir un seguiment adequat del procés educatiu de l'alumne, amb el suport i la supervisió, si escau, de la Inspecció d'educació.
3. Que garanteixi el seguiment del cas per part de l'EAP.
4. Que coordini el centre amb la intervenció dels serveis socials de l'Ajuntament de Malgrat de Mar, a fi d'evitar les situacions d'absentisme escolar o altres possibles situacions de risc.
El Síndic ha constatat que els suggeriments formulats han estat acceptats, atès que l'alumne ja participa amb normalitat al servei de menjador, la interlocució del centre amb la família s'ha restablert i l'EAP està fent el seguiment del cas.