La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'atenció que rep el seu fill, de 6 anys i amb síndrome d'Asperger, que està escolaritzat a l'escola Font de l'Orpina de Vacarisses. Exposa que el centre disposa d'unitat de suport a l'educació especial (en endavant USEE) però que, tot i així, hi manquen recursos atès que la vetlladora no pot atendre tots els infants que té assignats, i el seu fill necessitaria una vetlladora que se n'ocupés més hores al dia per tal de poder donar resposta a les seves necessitats educatives especials.
En vista del que s'exposa a l'informe del Departament d'Ensenyament, el Síndic constata que en data 15 de maig de 2008 l'informe de l'equip d'assessorament psicopedagògic (en endavant EAP) va proposar escolaritzar l'alumne al centre Font de l'Orpina, amb una previsió de recursos per atendre les seves necessitats educatives especials del tutor d'aula i del mestre d'educació especial de la USEE.
També constata que la USEE està composta per una mestra d'educació especial i una auxiliar d'educació especial, amb una jornada ordinària de 37 hores i 30 minuts setmanals, amb un horari que s'adapta a les necessitats d'atenció dels alumnes i a l'horari de funcionament del centre.
Segons la Inspecció educativa, l'horari de l'auxiliar d'educació especial permet atendre els alumnes de la USEE de manera continuada i donar resposta satisfactòria a les seves necessitats. I el fill de la promotora és atès, segons el moment, per la tutora, per la mestra d'educació especial de l'escola, per la mestra de la USEE i per l'auxiliar d'educació especial, d'acord amb les seves necessitats. Finalment, la Inspecció educativa conclou que no ha trobat indicis de manca de dotació de recursos específics per a l'atenció del fill de la promotora.
En canvi, la promotora expressa que l'infant comparteix la USEE amb tres alumnes més, la majoria amb trastorns autistes, i que la dotació existent no permet un tracte més constant i personalitzat. Alhora, afegeix que el seu fill comença a no voler anar a les classes i que cada vegada passa més estona a l'ordinador de la classe perquè es tranquil·litzi.
En vista d'aquestes consideracions, i atès que el darrer informe de l'EAP que es pronuncia sobre les necessitats de recursos de l'alumne en qüestió és de 2008, i tenint present el nombre i la tipologia d'alumnat present a la USEE, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que l'EAP estudiï específicament aquesta situació, i que elabori un nou informe en què s'especifiqui, entre altres aspectes, quines necessitats de suport presenta l'alumne per atendre adequadament les seves necessitats educatives especials i per garantir el seu dret al màxim desenvolupament possible.