Resolució
Q-00561/2013 Disconformitat amb la manca de menú vegetarià en una escola de Castellbell i el Vilar

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Drets i deures dels alumnes
Data d'inici 29/01/2013
Data de l'últim moviment 18/07/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Consell Comarcal del Bages Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb els menús de menjador escolar d'una escola de Castellbell i el Vilar. 

Exposa que el seu fill és alumne d'aquesta escola i que sovint fa ús del servei de menjador. Atès que la família és vegetariana, ha demanat a l'empresa de càtering que s'encarrega del menjador escolar la possibilitat d'oferir menú vegetarià al seu fill però l'hi han denegat. No està conforme amb el fet que es disposi de menú musulmà i, per contra, no hagi la possibilitat de tenir menú vegetarià.

Contingut

En l'informe tramès pel Consell Comarcal del Bages s'assenyala, en síntesi, que el plec de prescripcions tècniques per a la contractació del servei de menjador estableix que s'han de preveure menús especials per indisposicions esporàdiques i per altres casos mèdics, i que l'empresa ha informat que ha atès qualsevol variació de menú per motius religiosos si aquest fet suposa l'eliminació d'algun element del plat o és substituïble per un altre de cost similar dels que habitualment s'inclouen en el menú.

Pel que fa a la persona interessada, s'informa que es va procedir de la mateixa manera que amb les variacions del menú per motius religiosos i es va acceptar suprimir la proteïna animal del menú del seu fill, a excepció del peix, i substituir-la per altres aliments inclosos en la proposta del menú mensual.

Per tant, el Síndic no observa indicis de tracte discriminatori en la qüestió relativa a la diferència de tracte existent entre el menú vegetarià i la sol·licitud d'un menú específic per motius religiosos. D'una banda, perquè segons la informació facilitada aquesta diferència de tracte no es produeix, i de l'altra perquè l'opció de demanar un menú específic per motius religiosos pot considerar-se emparada pel dret de llibertat religiosa i, per tant, resulta creditora d'una major protecció.

Tot i això, l'Agència de Salut Pública de Catalunya, que depèn del Departament de Salut, edita la guia ?L'alimentació saludable en l'etapa escolar?, amb l'objectiu de facilitar a les famílies i als centres educatius eines per preparar acuradament les planificacions alimentàries. Aquesta guia s'emmarca dins de les previsions del Decret 160/1996, de 14 de maig, pel qual es regula el servei escolar de menjador als centres docents públics, que en l'article 16.3 estableix que ?el Departament d'Ensenyament elaborarà les recomanacions nutricionals i assessorarà els centres i les empreses encarregades del servei escolar de menjador. Tot això en coordinació amb el Departament de Sanitat i Seguretat Social?.

En relació amb les diferents opcions religioses i opcions alimentàries alternatives, la guia estableix el següent: ?El nombre creixent d'infants procedents d'altres països, cultures i religions, així com de famílies partidàries d'opcions alimentà ries alternatives (vegetarianes), justifica la conveniència de disposar d'una opció de menú paral·lel que englobi les diferents variants de propostes alimentàries alternatives. Una programació de menús ovolactovegetariana pot cobrir les necessitats nutricionals d'infants i joves, i alhora satisfer diferents opcions religioses i personals, a més d'evitar la complexitat que pot representar donar cobertura a demandes molt diverses, que moltes vegades les cuines no poden assumir.?

La guia també diu que ?és recomanable adaptar la programació del menú ovolactovegetarià al menú estàndard, i fer-hi només les modificacions necessàries, per tal d'evitar que l'infant es pugui sentir diferent al grup i afavorir la interacció i la relació social a l'hora de l'àpat?.

A més, la guia recomana disposar d'una opció de menú paral·lel, més enllà de substitucions puntuals de determinats aliments en un sol menú, que permeti disposar d'una planificació del menú, com a instrument per assolir l'objectiu de facilitar una dieta saludable mitjançant una oferta suficient, equilibrada, variada i agradable.

Per aquest motiu, el Síndic demana al Consell Comarcal del Bages que estudiï la possibilitat d'incloure, en futures contractacions del servei escolar de menjador, prescripcions relatives a la planificació d'una opció de menú ovolactovegetarià que permeti incloure les diferents opcions religioses i les opcions alimentàries alternatives de l'alumnat.

Tramitació

Data Administració Tràmit

04/02/2013 Consell Comarcal del Bages Sol·licitud d'informació a l'Administració
08/03/2013 Consell Comarcal del Bages Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/03/2013 Consell Comarcal del Bages Resolució pendent d'acceptació
14/05/2013 Consell Comarcal del Bages Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
11/06/2013 Consell Comarcal del Bages Resposta a la resolució pendent d'acceptació
18/07/2013 Consell Comarcal del Bages Vulneració