El Síndic ha obert una actuació d'ofici arran de les informacions que ha rebut sobre l'accés d'una persona a la prestació econòmica per a persones menors d'edat en situació de risc.
Segons Càritas de Salt, a aquesta persona li van retirar els dos fills petits com a mesura de protecció dels menors, i aquests infants van viure durant un temps en un centre d'acollida de Girona. Passat aquest temps es va decidir el retorn dels fills amb la mare i es va establir un compromís socioeducatiu entre ella i l'equip d'atenció a la infància i l'adolescència de Girona per tal d'assegurar l'adequada atenció dels menors, el qual inclou una prestació econòmica per tal que la mare, sense recursos, pugui atendre adequadament els seus fills. El problema es que, segons sembla, aquesta prestació econòmica no es farà efectiva fins d'aquí a diversos mesos.
Càritas manifesta la seva disconformitat amb el fet que l'Administració no entregui a la persona interessada immediatament el recurs, la qual cosa posa en risc l'atenció dels infants i dóna peu a una nova intervenció professional.
De moment, i davant les dificultats per seguir pagant el lloguer del pis on vivien, la família ha estat derivada pels serveis socials al projecte PATI de Càritas, la qual cosa, segons l'organització, s'hauria pogut evitar si ja s'hagués fet efectiva la prestació econòmica acordada.
La Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (en endavant DGAIA) ha informat que en dates 7 d'octubre i 4 de novembre de 2013 la persona interessada va presentar les sol·licituds de prestació econòmica corresponents als seus dos fills, d'acord amb l'article 22 bis de la Llei 13/2006, de 27 de juliol, de prestacions socials de caràcter econòmic. En data 13 de novembre de 2013 es va iniciar la revisió de les sol·licituds i en data 29 de novembre de 2013 es van estimar. A finals de gener de 2014 es va fer efectiu el pagament, amb abonaments dels endarreriments del període de novembre i desembre de 2013, per cadascun dels menors.
Com estableix l'article 16.6 de la Llei 13/2006, les sol·licituds de les prestacions socials de caràcter econòmic s'han de resoldre i notificar en el termini de tres mesos a comptar de la data de la sol·licitud. En el cas objecte de queixa, el termini per resoldre i notificar la prestació finalitzava el 7 de gener de 2014 i el 4 de febrer de 2014, en funció del fill. En un dels casos, doncs, l'inici de l'abonament de la prestació supera per setmanes el termini de tres mesos.
Segons exposa la DGAIA, en el moment en què la sol·licitud va ser estimada, el procés per generar el pagament mensual de les prestacions per a finals de desembre de 2013 ja estava tancat i no es van poder incloure aquestes sol·licituds. Això va fer endarrerir el pagament fins al procés de finals de gener de 2014, que és quan es va fer efectiva la prestació.
Atès que en determinades situacions de gran precarietat econòmica de les famílies un període addicional d'un mes sense ingressos pot tenir efectes negatius significatius per a l'atenció adequada dels infants, el Síndic demana al Departament de Benestar Social i Família que la DGAIA, d'una banda, estudiï la possibilitat d'agilitar la tramitació de les prestacions econòmiques per a persones menors d'edat en situació de risc per evitar que la transferència a les persones beneficiàries es dilati innecessàriament, com sembla desprendre's del cas objecte de queixa, per motius més relacionats amb la gestió administrativa i financera que amb la verificació del compliment dels requisits per ser-ne perceptor; i de l'altra, que promogui que el pagament de les prestacions no superi en cap cas el termini de tres mesos i que, preferentment, les assigni amb caràcter immediat (atès que es poden fer les comprovacions abans de fer la proposta).