Els promotors de la queixa manifesten que no han cobrat l'ajut directe a l'entrada per l'adquisició d'un habitatge de protecció oficial.
Les persones interessades esmenten que dies abans de signar l'escriptura se'ls va informar que no rebrien els diners. Arran d'aquesta informació relaten que van posar-se en contacte telefònicament amb el Ministeri de l'Habitatge, des d'on se'ns va informar en un primer moment que el seu pagament estava retingut i, en una segona conversa, que el pagament no els corresponia i que s'havien d'adreçar a l'organisme de la comunitat autònoma competent en matèria d'habitatge.
Les persones interessades van presentar en data 20 de desembre de 2010 un escrit en què exposaven la situació i demanaven el pagament de l'ajut i explicacions sobre el retard. Tanmateix, no han rebut cap resposta a aquest escrit.
En l'informe tramès pel Departament de Territori i Sostenibilitat, es comunica que el 17 de febrer de 2011 es va donar resposta a l'escrit dels promotors i se'ls va comunicar que el parer del Ministeri de Foment era que la concessió de l'ajut directe a l'entrada (en endavant AEDE), que el Reial decret 1961/2009 va ampliar per als casos d'adquisició d'habitatges de règim concertat, només era possible si el préstec atorgat al promotor i al qual s'han de subrogar els compradors, s'havia atorgat de conformitat amb el Pla estatal de l'habitatge i rehabilitació 2009-2012.
En aquest sentit, la posició del Ministeri és que atès que a la promoció d'habitatges de l'Institut Metropolità de Promoció del Sòl i Gestió Patrimonial de la qual les persones interessades van resultar adjudicatàries, el préstec concedit a IMPSOL es va atorgar d'acord amb el Pla estatal 2005-2008, no correspondria l'aplicació de la modificació introduïda pel Reial decret 1961/2009.
En vista d'aquesta informació, el Síndic observa que l'Agència de l'Habitatge ha facilitat informació suficient a les persones interessades sobre la situació concreta en què es troba la tramitació i el pagament de l'AEDE i de les gestions que des de la Generalitat s'estan fent amb el Ministeri de Foment per tal d'aclarir com s'ha de resoldre la situació plantejada. En qualsevol cas, el Ministeri hauria de pronunciar-se sobre el plantejament que li ha presentat la Generalitat, ja que en cas d'estar en desacord amb el criteri adoptat pel Departament de Territori i Sostenibilitat, aquest hauria de revocar els ajuts a l'entrada reconeguts i, si escau, obrir els procediments adients per fer front a les possibles indemnitzacions que es derivin d'aquest incident.
No obstant això, el Síndic també entén que, atès el temps transcorregut des que la Secretaria d'Habitatge i Millora Urbana va traslladar al Ministeri de Foment la nota sobre la problemàtica derivada del règim transitori de reconeixement dels ajuts a l'entrada a les adquisicions d'habitatge de preu concertat, caldria conèixer el posicionament del Ministeri per tal de resoldre el cas.
En aquest sentit, el Síndic ha suggerit al Departament de Territori i Sostenibilitat que insti el Ministeri de Foment per tal que es posicioni amb relació a la petició que el Departament li va traslladar en el sentit d'admetre i reconèixer les ajudes directes a l'entrada en tots els habitatges de la mateixa promoció que el de les persones interessades en què la Generalitat va reconèixer el dret a percebre l'AEDE.
Paral·lelament, s'ha posat també en coneixement del Defensor del Poble aquesta situació, per tal que, si ho considera convenient, iniciï les actuacions que corresponguin amb el Ministeri de Foment, en el marc de les competències que té el Defensor amb relació a la supervisió de l'actuació de l'Administració de l'Estat.