La promotora es queixa de presumptes negligències comeses per l'escola Joaquim Abril de Sant Fost de Campsentelles i també de la manca de resposta del Departament d'Educació a les reclamacions que va fer sobre aquesta qüestió.
La persona interessada exposa que, en dates 22 d'octubre i 9 de febrer de 2010, el centre o bé va deixar alumnes sols al carrer davant del retard dels pares en la recollida dels seus fills, o bé va incomplir punts del règim de funcionament intern. Segons diu la persona interessada, el primer episodi va portar a canviar el règim de funcionament intern, però aquest es va incomplir novament en episodis posteriors.
Addicionalment, la persona interessada també exposa que els seus fills han patit dos accidents durant l'any 2009, un dels quals amb resultat de traumatisme cranial, i que l'escola no va actuar correctament.
Finalment, la persona interessada també lamenta que els serveis territorials corresponents no han donat resposta als seus escrits de denúncia i que, quan ho han fet, ha estat amb un retard de vuit mesos.
A partir de la informació del Departament d'Educació i de la mateixa persona interessada, el Síndic fa les consideracions següents:
En primer lloc, pel que fa a les presumptes negligències del centre quant a la recollida escolar de l'alumnat, l'informe posa de manifest que, com bé esmentava la persona interessada, el centre va actuar de forma incorrecta en la primera situació ocorreguda amb la recollida dels seus fills, fet que va provocar la modificació i l'adaptació a la normativa vigent a instàncies de la Inspecció d'Educació i del protocol que ordena les actuacions del centre educatiu en el supòsit de retard en la recollida dels alumnes.
Al marge d'aquesta actuació, que el Síndic considera adequada per evitar trobar situacions similars en el futur, la Inspecció d'Educació exposa que no consta cap altra incidència en la qual es demostri irresponsabilitat o desatenció a l'alumnat per part de l'escola en l'aplicació d'aquest protocol.
Sobre aquest darrer punt, doncs, les versions aportades per la persona interessada i per la Inspecció d'Educació no coincideixen. En qualsevol cas, i ateses les queixes existents sobre aquest assumpte, el Síndic suggereix que la Inspecció d'Educació, com de ben segur ja fa, vetlli pel compliment i pel seguiment de l'aplicació del protocol establert.
Mentrestant, la persona interessada afegeix que en data 9 de febrer de 2010 es va incomplir novament el protocol sobre la recollida escolar amb un altre alumne. Per tant, el Síndic demana una valoració sobre aquests fets.
En segon lloc, pel que fa a la intervenció del centre davant dels accidents dels fills de la persona interessada al centre, la Inspecció d'Educació assegura que en els fets denunciats per la persona interessada en data 6 de novembre de 2009 els professionals del centre van atendre el seu fill d'acord amb el protocol previst en aquests casos. Segons la informació que consta, des del moment del cop de cap del seu fill contra una armella que hi havia a la paret de la pista esportiva del centre, els progenitors van estar informats puntualment dels fets i dels passos que es van seguir.
Després de detectar l'existència d'altres armelles a la pista esportiva, que van quedar com a conseqüència de les obres d'ampliació del centre i que no van ser descobertes prèviament arran de la coincidència de colors amb la paret, aquestes van ser retirades per evitar que els fets succeïts amb el seu fill tornessin a passar en el futur.
Sobre aquests fets, doncs, i després que els objectes perillosos hagin estat retirats de la pista esportiva, no s'aprecia cap irregularitat.
Amb tot, el Síndic indica que queda per conèixer la valoració de l'Administració educativa pel que fa a un accident ocorregut en data 18 de juny de 2009 (i denunciat el 28 d'octubre de 2009). Segons la informació que trasllada la persona interessada, malgrat l'accident que va patir el seu fill al cap i dels vòmits que va tenir durant la classe matinal, presumptament cap professional del centre no va activar un protocol d'actuació en cas d'incident. Per tant, demana al Departament d'Educació una valoració sobre aquests fets.
En tercer lloc, pel que fa al retard en la resposta de les reclamacions de la persona interessada per part de l'Administració, la Inspecció d'Educació considera que el procediment seguit per la persona interessada en la presentació dels escrits de denúncia no és adequat, ja que, d'acord amb la normativa vigent, els escrits de queixa sobre l'exercici professional d'una persona que presta serveis en un centre públic del Departament d'Educació han d'adreçar-se en primera instància a la direcció del centre.
En referència a això, si bé es podria considerar que aquest procediment és el més idoni, el Síndic recorda que el Departament d'Educació, a través de la Inspecció d'Educació, d'acord amb el que estableix l'article 1 del Decret 266/2000, de 31 de juliol, pel qual es regula la Inspecció d'Ensenyament, té la funció d'"assegurar la qualitat de l'ensenyament, la millora permanent del sistema educatiu i el compliment de la normativa que el regula, i garantir els drets i l'observança dels deures dels membres de la comunitat escolar".
Així mateix, el Decret 279/2006, de 4 de juliol, sobre drets i deures de l'alumnat i regulació de la convivència en els centres educatius no universitaris de Catalunya, preveu en l'article 3 que "correspon a l'Administració educativa en general i als òrgans de govern dels centres educatius en particular garantir, en el seu respectiu àmbit d'actuació, el correcte exercici i l'estricta observança dels drets i deures de l'alumnat en els termes previstos en aquest Decret, com també la seva adequació a les finalitats de l'activitat educativa establertes a la legislació vigent".
D'acord amb aquests principis, doncs, el Síndic considera que qualsevol família pot adreçar-se als serveis territorials corresponents del Departament d'Educació i traslladar-los les seves reclamacions sobre el funcionament del seu centre educatiu, i aquesta família té dret a rebre resposta motivada a aquesta reclamació dintre del termini i en la forma escaient.
En aquest sentit, el Síndic recorda que la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, estableix en l'article 42 l'obligació de les administracions públiques de resoldre les reclamacions presentades per les persones interessades en un termini no superior a tres mesos, i l'article 58 el deure de notificar aquesta resolució a les persones interessades.
Per tant, el Síndic suggereix que es respectin aquests terminis de resposta a les reclamacions presentades per la persona interessada, sigui quina sigui la via que ha emprat a l'hora de presentar aquestes reclamacions.
Finalment, la Inspecció d'Educació exposa en el seu informe la conveniència de normalitzar la relació entre la família i la direcció i els òrgans de participació del centre de cara a millorar i resoldre adequadament les situacions objecte de discrepància que la persona interessada planteja.
Més enllà de les actuacions incorrectes que hagi pogut dur a terme la direcció del centre, que convé revisar i corregir, el Síndic indica, tal com també ha fet amb la persona interessada, que comparteix amb la Inspecció d'Educació que l'actual situació de confrontació no és òptima de cara a garantir una col·laboració adequada entre família i escola, positiva per al bon funcionament de l'activitat escolar i per al bon desenvolupament de l'escolaritat dels seus fills.
Per aquest motiu, d'acord amb el que preveu el Decret 279/2006, de 4 de juliol, sobre drets i deures de l'alumnat i regulació de la convivència en els centres educatius no universitaris de Catalunya, per a casos de conflictes entre membres de la comunitat educativa, el Síndic suggereix que s'activin les mesures de mediació necessàries a fi de restituir una relació adequada entre la persona interessada i la direcció i l'associació de mares pares d'alumnes (en endavant AMPA) del centre. De la mateixa manera, demana a la persona interessada la seva col·laboració envers aquest propòsit.