La promotora es queixa de la manca de cobrament d'unes prestacions del Sistema Català d'Autonomia i Atenció a la Dependència concedides a la seva mare.
Explica que el Departament d'Acció Social i Ciutadania (en endavant DASC), per mitjà d'una resolució de 26 de juny de 2008, li va concedir un ajut econòmic per accedir al servei d'acolliment residencial per a gent gran.
L'abril de 2009, l'entitat bancària en què la seva mare tenia obert un compte va rebutjar un abonament procedent de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) pel concepte esmentat (10.600 euros), atès que el juny de 2008 havia tingut lloc la seva defunció.
Arran d'aquest fet, en data 20 de maig de 2009, la promotora va presentar una sol·licitud de prestacions meritades i no percebudes. Davant la manca de resposta, tot i les diverses consultes telefòniques efectuades, va reiterar la sol·licitud en data 15 de gener de 2010, però segueix sense rebre cap resposta.
L'anterior DASC fa saber, d'una banda, que la data d'acord del Programa individual d'atenció (en endavant PIA) de la sol·licitant és el 10 de juliol de 2008, amb una proposta de prestació de servei residencial amb retroactivitat de prestació econòmica vinculada a residència que va fer la treballadora social dels serveis socials de primària de l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat i validat pel tècnic dels seus serveis territorials. I d'altra banda, que en data 22 de juny de 2008 la persona interessada va morir i, per error, es va dur a terme el PIA amb la consegüent ordre de pagament des del servei de prestacions, fet que va generar que la família tramités la sol·licitud de prestacions meritades i no percebudes.
L'informe del DASC assenyala que no es reconeix el dret de les persones hereves a continuar percebent les quantitats corresponents a les prestacions econòmiques que haurien correspost a la sol·licitant en aplicació de les Instruccions 10/2009.
Tot i considerar que aquest expedient s'hauria de resoldre de conformitat amb les reflexions i consideracions que el Síndic va formular en l'escrit de 26 de maig de 2010 sobre aquesta qüestió, pel que fa al cas concret d'aquesta queixa el Síndic considera oportú remarcar el següent:
Primer, un tècnic dels Serveis Territorials del DASC va elaborar i validar l'acord PIA de la persona interessada i alhora el PRODEP (Programa per a l'impuls i l'ordenació de la promoció de l'autonomia personal i l'atenció de les persones amb dependències) també el va validar. Altrament, l'ordre de pagament també va passar el filtre del servei de prestacions del Departament. S'entén, per tant, que no es va produir cap error, ja que a banda dels diferents actors que van intervenir en la tramitació d'aquest cas, per les dates en què es van tur a terme aquestes actuacions encara no eren d'aplicació les Instruccions 10/2009.
Segon, malgrat que no es reculli textualment, sembla que va ser quan la família va presentar la sol·licitud de prestacions meritades i no percebudes, al maig de 2009, quan es va decidir aplicar el contingut de les Instruccions 10/2009 i, en conseqüència, paralitzar l'ordre de pagament.
Tercer, a aquesta situació s'hi afegeix la circumstància que durant aquest temps no s'ha donat resposta a cap de les queixes presentades per la família de la sol·licitant respecte dels motius pels quals l'entitat bancària havia retingut l'ordre de pagament.
Finalment, s'ha tingut coneixement de la resolució d'algun cas en què s'ha deixat constància de l'aplicació de diferents criteris per part del Departament davant dels procediment en què la problemàtica general fa referència a la defunció de la persona sol·licitant durant la tramitació del procediment. Concretament, en l'expedient 05925/09, el DASC va informar que s'havia fet el corresponent pagament de la resolució del PIA de la persona dependent malgrat haver mort abans de la resolució del PIA.
Per tot això, el Síndic entén que aquesta decisió que s'assenyala per motivar la manca de pagament exigeix que el Departament dugui a terme un examen i una valoració molt més detallats, ja que en aquest cas l'error que es va produir és responsabilitat de l'Administració.
Per tant, recorda que l'Administració pública està sotmesa al principi de responsabilitat, de manera que ha d'indemnitzar els particulars quan, com a conseqüència del funcionament normal o anormal dels serveis públics -i en les condicions que marca la Llei- pateixin una lesió en els seus béns o drets.
Així mateix, el Síndic recorda el deure de l'Administració pública de dictar resolució expressa sobre tots els procediments -i de fer-ho dins el termini màxim establert-, sense que en cap cas es pugui abstenir de resoldre amb el pretext de silenci, obscuritat o insuficiència dels preceptes legals que s'hi apliquin.
Des d'aquest punt de vista, en l'informe tampoc no s'assenyala que a hores d'ara s'hagi dictat la resolució sobre el procediment de reconeixement de la situació de la dependència de la persona interessada.
En conseqüència, el Síndic demana a l'actual Departament de Benestar Social i Família que prengui en consideració aquestes reflexions, suggereix que adopti les mesures adients per tal que es resolgui sense més demora el procediment iniciat per la persona interessada i es doni resposta expressa a les sol·licituds d'informació que sobre aquesta qüestió va presentar la filla de la persona interessada.
Amb aquestes consideracions, es finalitzen les actuacions iniciades.