Uns veïns de la urbanització de Can Cabot manifesten la seva disconformitat amb la manca de serveis urbanístics a la zona on viuen. D'acord amb les manifestacions de les persones interessades, el sistema d'actuació establert per al desenvolupament urbanístic del sector és el de compensació. Tot i haver-se constituït els propietaris en junta de compensació, els intents fets per dur a terme el projecte de reparcel·lació i les obres d'urbanització han estat infructuosos.
Per aquest motiu, i atès que de facto és una urbanització plenament consolidada per l'edificació i la residència habitual de moltes persones, els veïns han sol·licitat a l'Ajuntament la modificació del sistema d'actuació, de compensació a cooperació, a fi que l'Administració lideri el procés de gestió urbanística i s'instaurin els serveis urbanístics bàsics. Els promotors de la queixa manifesten la negativa per part de l'Administració al canvi de sistema.
En vista del que exposa l'Ajuntament com a resposta a la petició d'informació, el Síndic indica que l'urbanisme com a funció pública va més enllà de la mera configuració com un ventall de potestats administratives, i comporta un conjunt ampli d'interessos que s’han de confirmar com un servei públic en què participen els subjectes públics i privats. Per tant, l'urbanisme és una funció pública, clarament participativa, en què poden intervenir una diversitat d'operadors al servei d’interessos molt diversos, i que les administracions públiques i, en particular, les que siguin competents en aquesta matèria, han de reconduir a l'interès general, ja que la intervenció d'agents privats no pot provocar un reduccionisme de la resta de drets subjectius afectats, que la Constitució vincula directament a la regulació dels usos del sòl, ni una disminució de l'aplicació efectiva dels principis generals que regeixen l'urbanisme, ni un demèrit en el compliment de la funció social de la propietat i el destí urbanístic del sòl al servei de l'interès general.
L'execució urbanística és un servei públic, i allà on se’n confiï l’execució a la iniciativa privada, ha d'anar acompanyada de la garantia que aquesta capacitat s'exercirà efectivament per al compliment de les finalitats que li són pròpies. Les administracions públiques han de restablir la seguretat jurídica, especialment necessària en un sector com el de l'urbanisme, cridat a satisfer necessitats socials de primer ordre i a donar compliment a principis constitucionals, a fi i efecte d'evitar l'aparició de noves situacions fàctiques malauradament freqüents. En particular, l'efectivitat de l'execució del sòl vinculat a un ús residencial està al servei del dret a gaudir d'un habitatge digne, adequat i accessible.
En el mateix sentit, la patrimonialització de l'edificació està condicionada al fet que els terrenys integrin una ciutat apta per viure, per reunir les condicions físiques i jurídiques requerides legalment, o bé que aquestes es portin a terme amb temps i amb les condicions previstes per la ordenació territorial i urbanística i de conformitat amb la legislació aplicable. I això es fa mitjançant el control administratiu directe per part dels òrgans competents, que han de garantir l'efectivitat de l'execució urbanística, a través de la utilització de l'ampli ventall de mitjans d'intervenció continguts en les potestats urbanístiques administratives, i amb un màxim rigor en l'exigència del compliment dels deures urbanístics.
D'acord amb tot això, i atès que ha transcorregut amb escreix el termini establert en el pla d'etapes per procedir a la gestió urbanística de Can Cabot sense que la Junta de Compensació hagi promogut la gestió urbanística del sector, el Síndic suggereix que, de conformitat amb l'article 129.2 del Decret 305/2006, si hi ha un incompliment de les obligacions de la iniciativa privada, es modifiqui el sistema d'actuació de compensació a cooperació i s’iniciïn les actuacions pertinents per fer efectiva l'execució del planejament urbanístic.