Una funcionària de l'Administració de la Generalitat exposa la seva disconformitat amb les bases generals de la convocatòria del Fons d'Acció Social (en endavant FAS) del 2009 pel fet de no incloure entre els destinataris dels ajuts els fills no biològics de la unitat familiar quan es tracta de famílies nombroses reconstituïdes.
Segons exposa la promotora de la queixa, la seva família és una família nombrosa reconeguda pel Departament d'Acció Social i Ciutadania (en endavant DASC) per mitjà del títol de família nombrosa. La seva família està formada per dos ascendents amb cinc fills no comuns, però els fills no biològics de la promotora de la queixa no poden accedir al FAS, ja que l'article 7.6 de les bases publicades al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya núm. 5314, de 9 de febrer de 2009, assenyala que "totes les referències als fills o filles en les bases específiques s'entenen fetes tant als biològics com als adoptats o en règim d'acolliment o tutela, a excepció de l'ajut per naixement, el qual es regeix al que disposa la seva base específica".
La promotora de la queixa considera que, tot i estar reconegudes com a famílies nombroses per l'Administració de la Generalitat, amb ocasió del FAS 2009 la mateixa Administració discrimina les famílies nombroses reconstituïdes respecte a la resta de famílies nombroses amb fills biològics o amb fills en situació d'acollida o adopció.
L'anterior Departament de Governació i Administracions Públiques va fer arribar uns informes al Síndic en què, en essència, es deia que en la reunió del dia 2 de desembre de 2009, la Comissió d'Acció Social, "un cop valorades les diverses propostes aportades, tant per la part social com per l'Administració, va acordar seguir una línia continuista del Fons d'Acció Social, garantint d'aquesta manera i per l'experiència de les convocatòries anteriors, el màxim abast i repartiment d'aquests fons als empleats públics, pels conceptes dels ajuts més sol·licitats any darrera any, alhora que per les dates per les quals es va rebre la proposta, i evidentment per motius pressupostaris, era inviable incloure nous conceptes subvencionables en aquesta convocatòria".
Al costat d'això, es reiterava el compromís de valorar de nou la proposta del Síndic en la Comissió d'Acció Social, com s'ha fet en altres casos, per tal d'ajustar-se al màxim possible a les recomanacions d'aquesta institució i a les mesures de suport a les famílies previstes dins de les polítiques familiars del Govern de la Generalitat de Catalunya.
En un altre informe, el Departament de Governació i Administracions Públiques donava compte de la resolució per la qual es declarava inadmissible el recurs de reposició que va presentar la persona interessada.
Així mateix, el DASC també va fer arribar un informe sobre el mateix assumpte en què confirmava que "el Decret 151/2009, de 29 de setembre, de desplegament parcial de la Llei 18/2003, de 4 de juliol, de suport a les famílies, en la seva disposició addicional segona, estableix que l'òrgan directiu que tingui atribuïdes funcions en matèria de polítiques familiars ha de promoure beneficis i avantatges per a les famílies amb títol de família monoparental o de família nombrosa tant des de l'àmbit de les administracions públiques com des de les institucions i entitats i de les empreses privades" i que "la base per a l'acompliment d'aquesta funció és el treball interdepartamental que des d'aquest departament es duu a terme mitjançant la Comissió Interdepartamental de Suport a les Famílies i mitjançant contactes bilaterals de treball".
Per tot això, i un cop estudiat l'assumpte, el Síndic suggereix al Departament de Governació i Relacions Institucionals que adopti les mesures adients per tal d'incloure com a possibles destinataris dels ajuts del Fons d'Acció Social de l'Administració de la Generalitat els fills no biològics de la unitat familiar quan es tracta de famílies nombroses reconstituïdes.
En aquesta línia, formula les consideracions següents:
Amb aquest suggeriment es pretén que no hi hagi una situació de desigualtat -o, fins i tot, de discriminació- entre infants que formen part de la mateixa família i que, per tant, conviuen de forma real i efectiva.
No es pot ignorar que la mateixa administració també reconeix les famílies reconstituïdes com a famílies nombroses, com és el cas de la família de la funcionària promotora de la queixa. Aquest reconeixement comporta òbviament que els membres de la família nombrosa reconstituïda gaudeixin dels avantatges que disposen les lleis en matèria de transports, tributs, etc.
En aquest sentit, cal remarcar que el Codi civil de Catalunya (Llei 25/2010, de 29 de juliol, del llibre II relatiu a la persona i la família) incorpora a l'ordenament jurídic, en la línia iniciada per altres ordenaments europeus, unes disposicions per donar resposta a les necessitats de les anomenades famílies recompostes o reconstituïdes.
En aquest sentit, el segon paràgraf del seu article 231-1 determina que "es reconeixen com a membres de la família, amb els efectes que es determinin legalment, els fills de cadascun dels progenitors que convisquin en el mateix nucli familiar, com a conseqüència de la formació de famílies reconstituïdes".
Per tant, el Síndic demana al Departament de Governació i Relacions Institucionals que l'informi de les mesures que adoptarà respecte d'aquest suggeriment.
Posteriorment, el Departament de Governació i Relacions Institucionals ha tramès un informe que assenyala que ?les bases generals i específiques reguladores dels ajuts del Fons d'Acció Social (FAS) es negocien anualment en la Comissió d'Acció Social, formada per representants de les organitzacions sindicals i per representants de l'Administració de la Generalitat. Aquesta Comissió fixa els criteris per a la concessió de les diferents ajudes, la dotació corresponent d'aquest fons social a cada àmbit i els barems que regulen la seva aplicació. Les decisions que es prenen no són unilaterals, sinó que es deriven d'un procés negociador?.
El Departament afegeix que tornarà a traslladar l'escrit i la proposta del Síndic als membres de la Comissió d'Acció Social perquè l'estudiïn i en facin una valoració.
En vista d'aquesta informació, el Síndic constata que el Departament de Governació i Relacions Institucionals ha acceptat el seu suggeriment, per al qual cosa posa fi a la seva actuació en relació amb aquesta queixa.