Un funcionari del cos de Mossos d'Esquadra exposa que el DIRIP no reconeix com a mèrit les condecoracions atorgades quan era funcionari de la Guàrdia Civil en els concursos de provisió de llocs de treball.
El promotor de la queixa té dues condecoracions (una Creu de l'Ordre del Mèrit Militar amb distintiu banc de quarta classe i una Creu de l'Ordre del Mèrit de la Guàrdia Civil amb distintiu blanc) que consten en el seu expedient personal i que pot fer-ne ús en l'uniforme.
Tanmateix, per resolució del secretari de Seguretat, de data 29 de maig de 2009, es desestima la seva sol·licitud de reconeixement i de valoració de les dues condecoracions esmentades i del fet que pugui presentar-les com a mèrits en els corresponents concursos i oposicions futures del cos de Mossos d'Esquadra (en endavant CME). Segons aquesta resolució, només es valoren les distincions i les recompenses pròpies del cos de Mossos d'Esquadra.
En canvi, el promotor indica que l'article 65.2 de la Llei 10/1994, d'11 de juliol, de la policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra, disposa el següent:
"Totes les distincions i les recompenses atorgades han de constar en l'expedient personal del funcionari i s'han de valorar com a mèrit en els concursos de provisió de llocs de treball. També es poden tenir en compte en els processos de provisió per lliure designació i en els ascensos".
Aquest article no sembla que faci excepcions respecte de l'obligatorietat de valorar totes les distincions i les recompenses com a mèrit en els concursos de provisió de llocs de treball. La possibilitat de no valorar-les com a mèrit únicament es limita "als processos de provisió per lliure designació i en els ascensos". En aquesta línia, sembla que no tindria sentit haver de fer-les constar en l'expedient personal del funcionari si aquestes distincions i recompenses no s'haguessin de valorar com a mèrit.
Finalment, el promotor de la queixa exposa que els motius que determinen l'atorgament d'algunes distincions al CME són anàlegs als que demana la normativa de l'Administració estatal per a les condecoracions esmentades més amunt. Així, segons el promotor de la queixa, els requisits establerts en el Decret 184/1995, de 13 de juny, per a la concessió de la medalla de bronze amb distintiu de color blau són els mateixos que s'exigeixen a la normativa de regulació de les creus de mèrit militar amb distintiu blanc.
En resposta de la petició del Síndic, el DIRIP indica que l'article 65 de la Llei 10/1994, d'11 de juliol, de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra, s'ha d'interpretar d'acord amb l'article 9.1.h) del Decret 401/1006, de 24 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament de provisió de llocs de treball del cos de Mossos d'Esquadra i, per tant, "seran només les recompenses i les distincions pròpies del cos de Mossos d'Esquadra les que hauran de ser tingudes en compte en els concursos de provisió".
Tanmateix, el Síndic manifesta que no comparteix aquesta interpretació d'acord amb els motius següents:
La Llei 10/1994 estableix que s'han de valorar com a mèrit totes les distincions i les recompenses en els concursos de provisió de llocs de treball, sense fer cap distinció entre les obtingudes pel funcionari com a membre del CME o com a membre d'altres cossos abans d'ingressar al CME.
La literalitat de l'article 65.2 de la Llei 10/1994 així ho reclama quan estableix que "totes les distincions i les recompenses atorgades han de constar en l'expedient personal del funcionari i s'han de valorar com a mèrit en els concursos de provisió de llocs de treball. També es poden tenir en compte en els processos de provisió per lliure designació i en els ascensos".
Per la seva banda, el Decret 401/2006, de 24 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament de provisió de llocs de treball del cos de Mossos d'Esquadra, no exclou la possibilitat de valorar les distincions i les recompenses obtingudes quan el funcionari pertanyia a altres cossos.
El Decret 401/2006 dedica l'article 9 als concursos i, amb caràcter general, el primer paràgraf de l'apartat 1disposa en que "en els concursos es consideraran els mèrits adequats al contingut i a les característiques dels llocs de treball a proveir".
A més, afegeix que "també s'han de considerar, sempre en funció del lloc a proveir, el grau personal, la valoració del treball desenvolupat, l'experiència professional, els cursos de formació i perfeccionament, l'antiguitat, el nivell de coneixement de la llengua catalana, les titulacions acadèmiques i les distincions i recompenses, d'acord amb els criteris següents: [...] h) Les recompenses i distincions pròpies del cos de Mossos d'Esquadra s'han de valorar d'acord amb la normativa que s'estableixi".
Ara bé, l'article 9.2 del Decret habilita l'Administració perquè es puguin valorar altres circumstàncies més enllà de les que expressament s'esmenten en l'apartat 1 del precepte, i ho fa en els termes següents:
"Les bases de les convocatòries, en atenció als llocs a proveir i, en especial, als perfils professionals que aquests llocs requereixen, poden incloure la valoració d'altres coneixements, habilitats i aptituds concretes complementàries de les establertes a l'apartat anterior que facilitin i garanteixin la selecció de la persona candidata més idònia, d'acord amb les àrees funcionals o amb la naturalesa, la finalitat, les funcions i les tasques bàsiques dels llocs a proveir".
Cal remarcar que és la mateixa Llei 10/1994 la que obre la possibilitat d'ingressar al CME a persones que formaven part d'altres cossos i forces de seguretat, circumstància rellevant que no es pot ignorar a l'hora d'interpretar la normativa que desplega la llei. Aquestes persones, un cop formen part del CME, han vist com l'Administració de la Generalitat els ha reconegut l'antiguitat, les titulacions acadèmiques o altres mèrits. I així ha succeït en el cas del promotor, ja que el DIRIP, per exemple, ha autoritzat que pugui fer ús en l'uniforme de les condecoracions obtingudes abans d'accedir al CME.
La persona interessada va accedir al CME arran de la seva participació a la convocatòria de concurs oposició per a la provisió de llocs de treball de la categoria de mosso de les àrees regionals de trànsit del Pirineu Occidental, de Ponent i de Girona del CME, feta pública per Resolució de 21 de juliol de 1998 (DOGC núm. 2689, de 27 de juliol de 1998).
Les bases d'aquella convocatòria disposaven el següent en el punt 5.1.4 sobre la valoració de les recompenses i les distincions en la fase de concurs:
"Recompenses i distincions. Les recompenses i distincions rebudes per serveis policials en el cos de mossos d'esquadra i en el cos de la guàrdia civil es valoren fins a un màxim de 4 punts.
La Comissió de Valoració establirà les oportunes equivalències per tal de valorar les distincions i recompenses del cos de la guàrdia civil".
Per tant, en la convocatòria d'accés en què va participar el promotor de la queixa ja s'acceptava com a mèrit l'aportació de recompenses i distincions que no són pròpies del CME.
En conseqüència, el Síndic suggereix que es valori novament la petició formulada pel promotor i s'adoptin les mesures adequades perquè en els processos de provisió de llocs de treball es valorin les distincions i les recompenses atorgades quan els funcionaris pertanyien a altres cossos i forces de seguretat.