El promotor de la queixa, en representació de les associacions de mares i pares d'alumnes (AMPA) de les escoles públiques Baloo, Els Pins, Montserrat i Pau Casals de Barcelona, manifesta la seva disconformitat amb l'assignació de places als instituts del barri, que considera que perjudica les famílies d'aquestes escoles.
Segons diu, darrerament han detectat l'augment de casos d'alumnes d'aquestes escoles que s'han quedat sense plaça als instituts públics a les quals estan adscrits els centres, i les dades demostren que majoritàriament els alumnes de les escoles del barri no escullen l'institut Vall d'Hebron com a opció per continuar els seus estudis. En aquest sentit, creu que la mesura presa al seu dia d'incloure aquest institut en l'àrea d'influència no va ser gaire beneficiosa per a l'alumnat d'aquestes escoles.
A parer seu, el principal problema rau en el fet que l'actual criteri d'assignació de places ignora els itineraris formatius que segueixen els alumnes durant l'educació primària, les característiques de les quatre escoles (d'una única línia per curs), el criteri de proximitat i la principal motivació de les famílies pel que fa a la continuació dels estudis en instituts del barri. Segons diu, l'Administració ha promès a les famílies d'aquestes quatre escoles que tenien garantides unes places a uns instituts determinats, de manera que demanen que es busquin sistemes per tal de garantir als alumnes d'aquestes escoles les places que se'ls van prometre als instituts Narcís Monturiol i Anna Gironella de Mundet principalment.
Pel que fa a l'admissió dels fills sense germans escolaritzats, el Síndic recorda que, si bé el Consorci d'Educació de Barcelona aplica la legalitat vigent en la gestió del procés d'admissió i l'origen de la problemàtica plantejada rau en una normativa de caràcter estatal, la planificació de l'aplicació d'aquesta legalitat, que admet resultats diferents, especialment amb el desplegament de models d'adscripció diferents, depèn del Consorci d'Educació de Barcelona. Els resultats que s'obtinguin, doncs, si bé poden tenir l'origen en una normativa de caràcter estatal, són en part també responsabilitat de l'Administració que planifica.
Així, per exemple, si hom troba un institut en què no hi ha pogut accedir pràcticament cap alumne sense germans, com succeeix en diversos centres, mentre que l'institut més proper està conformat eminentment d'alumnat sense germans, des de la perspectiva de l'equitat en l'admissió estaríem davant d'una anomalia, que caldria estudiar per corregir des de la planificació educativa, perquè el resultat d'aquesta anomalia condueix a una situació injusta per a les persones afectades.
En aquest cas, les dades aportades pel Consorci d'Educació de Barcelona evidencien l'existència de certs desequilibris entre els instituts Anna Gironella de Mundet, Narcís Monturiol i Vall d'Hebron pel que fa a les possibilitats d'accés de l'alumnat sense germans (o sense germans escolaritzats). A l'Institut Anna Gironella de Mundet, centre menys sol·licitat, l'alumnat matriculat amb punts de germans és pràcticament en proporció la meitat que a l'Institut Narcís Monturiol, que és el centre més sol·licitat. Es confirma, doncs, tot i que els desequilibris existents són menys pronunciats que en altres indrets, que el fet de tenir germans escolaritzats a l'institut però també en els centres de primària adscrits esdevé un factor que incideix de manera significativa en les oportunitats de ser admès a l'institut més sol·licitat de la zona.
Pel que fa a les adscripcions, l'article 10 del Decret 75/2007, de 27 de març, pel qual s'estableix el procediment d'admissió de l'alumnat als centres en els ensenyaments sufragats amb fons públics, estableix que, per als instituts públics, l'adscripció s'efectua a iniciativa del Departament d'Ensenyament per resolució dels directors i de les directores dels serveis territorials (o del Consorci d'Educació de Barcelona, en aquest cas).
En vista dels desequilibris en l'admissió als instituts esmentats en funció del fet de tenir germans escolaritzats o no, el Síndic demana al Consorci d'Educació de Barcelona que estudiï l'impacte que podrien tenir models d'adscripció alternatius sobre l'equitat en el procés d'admissió d'alumnat, a banda de la possibilitat d'endegar altres mesures per corregir aquests desequilibris, i que apliqui el model d'adscripció que sigui més favorable al dret a l'educació en igualtat d'oportunitats.