El promotor de la queixa, en representació de l'associació de veïns d'aquest passatge, exposa que les línies d'electricitat i telefonia són encara aèries, fet que comporta problemes d'accessibilitat a les voreres per l'existència de pals de fusta, i que molts veïns es veuen privats de l'accés a la fibra òptica perquè algun propietari no ha autoritzat el pas de cablejat per la seva façana. També sol·liciten la millora de l'enllumenat públic i l'arranjament del paviment asfàltic.
En vista de la informació aportada, en data 24 de març de 2015 l'Ajuntament de Barcelona va indicar a la persona interessada que des del Districte s'havia identificat la necessitat de millorar l'accessibilitat de les voreres d'aquest passatge, tot i que no es preveia un calendari d'execució d'aquesta actuació.
D'una banda, el Síndic recorda que en relació amb l'accessibilitat dels espais d'ús públic, l'article 4 de la Llei 20/1991, de 25 de novembre, de promoció de l'accessibilitat i supressió de barreres arquitectòniques, estableix que els instruments de planejament urbanístic han de garantir l'accessibilitat i la utilització amb caràcter general de les vies públiques, dels parcs i de la resta d'espais públics.
D'altra banda, en relació amb la manca d'accés dels veïns a la fibra òptica residencial, cal recordar que aquest és un servei universal. L'article 22 de la Llei 32/2003, de 3 de novembre, general de telecomunicacions, estableix el concepte i l'àmbit d'aplicació del servei universal, que s'entén com el conjunt definit pels serveis la prestació dels quals es garanteix a tots els usuaris, amb independència de la seva localització geogràfica, amb una qualitat determinada i a un preu assequible.
A més, l'article 28.1 del Reial decret 726/2011, de 20 de maig, pel qual es modifica el Reglament sobre les condicions per a la prestació de serveis de comunicacions electròniques, el servei universal i la protecció dels usuaris, aprovat pel Reial decret 424/2005, de 15 d'abril, estableix que la connexió a la xarxa pública de comunicacions electròniques, des d'una ubicació fixa, s'ha de proveir a través de qualsevol tecnologia, de manera que s'ofereixi als usuaris finals la possibilitat de poder establir comunicacions telefòniques, de fax i de dades a velocitat suficient per accedir de forma funcional a Internet. A aquest efecte, i en virtut del que estableix l'article 52 de la Llei 2/2011, de 4 de març, d'economia sostenible, la connexió a la xarxa ha de permetre comunicacions de dades a banda ampla a una velocitat descendent d'1 Mbit per segon.
D'acord amb aquesta informació, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Barcelona que valori les actuacions que són necessàries per adequar la situació urbanística del passatge en qüestió a la normativa a fi de garantir el dret d'accessibilitat dels veïns, i que, a aquest efecte, estableixi la prioritat que hauria de tenir aquesta actuació i, en conseqüència, fixi una data en el calendari en cas que l'actuació es fugués a terme a curt termini.