Resolució
AO-00675/2010 Actuació d'ofici sobre el contagi d'hepatitis C a una clínica de Tarragona concertada amb el Servei Català de la Salut.

Matèries
Polítiques socials
Salut
Altres
Data d'inici 17/02/2010
Data de l'últim moviment 18/01/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Salut Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Amb motiu de diverses notícies aparegudes als mitjans de comunicació el mes de febrer de 2010, sobre el contagi d'hepatitis C a diversos pacients atesos a l'Institut Nefrològic Santa Tecla de Tarragona, concertat amb el Servei Català de la Salut, el Síndic ha considerat convenient iniciar aquesta actuació d'ofici, ja que hi ha un determinat nombre de persones que poden haver estat exposades al virus, es poden haver infectat i, per tant, es fa necessari investigar aquest cas, a fi de fer un seguiment de l'eventual actuació administrativa, per tal de verificar si s'han complert els drets dels ciutadans afectats.

Contingut

Tot i que el Departament de Salut hagi obert un expedient informatiu i hagi endegat les investigacions oportunes sobre la hipòtesi del contagi a l'Institut Nefrològic Santa Tecla de Tarragona, el Síndic suggereix que aquest departament investigui i analitzi els fets produïts, per si es pogués desprendre alguna irregularitat en l'organització i el funcionament dels responsables d'aquest centre. En cas que fos així, caldria iniciar les actuacions disciplinàries corresponents i, si fos el cas, actuacions sancionadores.

Altrament, el Síndic demana informació sobre si el centre ha comunicat aquest fet a tots els possibles afectats. Sens perjudici de les accions que els perjudicats puguin endegar, el Síndic recorda, en cas que el Departament de Salut no ho hagués tingut en compte, allò que disposa la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, sobre la responsabilitat patrimonial extracontractual de l'Administració sanitària, per tota lesió que pateixin els ciutadans en qualsevol dels seus béns i drets, llevat dels casos de força major, sempre que la lesió sigui conseqüència del funcionament normal o anormal del servei públic sanitari.

Així, recorda que en la responsabilitat esmentada, quan la relació de causalitat entre l'activitat de l'Administració i el resultat lesiu és inequívoca, es pot iniciar d'ofici el procediment de responsabilitat patrimonial previst en el Reial decret 429/1993, de 26 de març, o bé tramitar-ho pel procediment abreujat si el procediment hagués estat iniciat pel perjudicat, procediments que recorda que també es poden endegar, si escau. 

Altrament, d'acord amb la modificació de la llei 30/1992, produïda per la Llei 4/1999, de 13 de gener, el Síndic recorda que cal que l'Administració sanitària, un cop declarada la responsabilitat, exerceixi l'acció de regrés obligatòria, contra el funcionari o agent causant del dany, per dol, culpa o negligència greus.

El Síndic fa aquests recordatoris i suggeriments al Departament de Salut perquè si, si fos el cas, en doni trasllat als òrgans competents.

Per tot això, demana que en el termini més breu possible se l'informi de les actuacions endegades per l'Administració sanitària. 

De la informació rebuda com a resposta, se'n desprèn, certament, que s'han adoptat totes les mesures per identificar els possibles afectats i oferir-los, si fos el cas, el tractament corresponent.

Així, el Departament de Salut informa que "el nombre de persones afectades per la seroconversió ha estat de set, i la confirmació dels casos va ser al final del mes de novembre. El total de persones confirmades, a mitjan març, per l'estudi molecular de les soques dels pacients infectats és de quatre". Altrament, indica que "s'han dut a terme inspeccions al centre d'hemodiàlisi afectat" i que es van requerir una sèrie de mesures de millora higienicosanitàries i de praxis assistencial.

Finalment, s'indica que la Subdirecció General d'Avaluació i Inspecció d'Assistència Sanitària està inspeccionant la resta de centres d'hemodiàlisi gestionats per aquest grup, a fi de corroborar que els requeriments fets es porten a terme a la resta dels seus centres.

Per això, el Síndic entén que s'han adoptat les mesures adequades per tal de minimitzar el risc de contagi i que com a mesura preventiva s'han difós les recomanacions sobre la implementació de precaucions per tal de minimitzar el risc d'infecció nosocomial, a causa de pràctiques de processos assistencials.

Encara que la inspecció sanitària hagi iniciat una investigació per tal d'aclarir les circumstàncies assistencials en què es van produir els episodis, el Síndic desconeix si s'ha obert un expedient sancionador al centre per tal de determinar les possibles responsabilitats, tot i que sembla que aquest expedient s'està instruint i que està pendent la conclusió final.

Per tot això, de la informació rebuda se'n desprèn que s'han acceptat els suggeriments del Síndic pel que fa a la investigació i se suposa que també pel que fa a la informació als afectats en l'adopció de les mesures adients per difondre les recomanacions sobre practiques clíniques dels processos assistencials. També ha actuat la inspecció sense saber el resultat en la depuració de les possibles responsabilitats.

Això no obstant, de la informació tramesa no se'n desprèn cap referència al recordatori que es va fer sobre la possibilitat que, quan la relació de causalitat entre l'activitat de l'Administració i el resultat lesiu sigui inequívoca, es pugui iniciar d'ofici el procediment de responsabilitat patrimonial previst en el Reial decret 429/1993, de 26 de març, o bé tramitar-ho pel procediment abreujat, si el procediment hagués estat iniciat pel perjudicats.

Per això, de nou, el Síndic fa aquest recordatori, sens perjudici de les accions que els perjudicats hagin pogut endegar, en cas que el Departament de Salut no ho hagués tingut en compte, allò que disposa la Llei 30/1992 sobre la responsabilitat patrimonial extracontractual de l'Administració sanitària, per tota lesió que pateixin els ciutadans, en qualsevol dels seus béns i drets, llevat dels casos de força major, sempre que la lesió sigui conseqüència del funcionament normal o anormal del servei públic sanitari.

El Síndic va recordar que calia endegar aquests procediments, si era el cas, i també que, un cop declarada la responsabilitat, calia exercir l'acció de regrés contra el funcionari o centre agent causant del dany, per dol, culpa o negligència greus.

Tramitació

Data Administració Tràmit

03/03/2010 Departament de Salut Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
12/05/2010 Departament de Salut Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
27/05/2010 Departament de Salut Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
29/10/2010 Departament de Salut Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
18/01/2011 Departament de Salut Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 4/1999, de 13 de gener, de reforma de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú- BOE.12 (14/01/1999)
Reial decret 429/1993, de 26 de març, que aprova el Reglament en matèria de responsabilitat patrimonial- BOE.106 (04/05/1993)
Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú- BOE.295 (27/11/1992)