La persona interessada manifesta la seva disconformitat davant la resposta de l'Ajuntament a una reclamació de responsabilitat patrimonial. La persona interessada va formular aquesta reclamació el 13 de gener per la
caiguda que va patir el 8 de gener, quan baixava per unes escales públiques
de Castellfollit de la Roca, i va relliscar a conseqüència de la neu, les fulles dels arbres al terra i les escombraries. La resposta obtinguda posa de manifest que es lamenta el succés i que es considera que les escales estan en perfecte estat.
Rebuda la desposta de l’Ajuntament de Castellfollit de la Roca, el Síndic assenyala que quan una persona formula davant una administració pública una reclamació per danys i perjudicis, són els procediments administratius que regula el Reial Decret 429/1993, de 26 de març, els que permeten fer efectiva la responsabilitat patrimonial.
La correcta tramitació d'aquest procediment garanteix que es puguin investigar els fets i les circumstàncies que han concorregut i, en el seu marc, la persona pot aportar proves al seu favor i contradir l'Administració. En essència, el que es persegueix és esbrinar objectivament els fets per decidir si la persona té dret a ser indemnitzat o no i així protegir tant els seus drets com els de l'Administració, que representa l'interès general, sens perjudici de la posterior reclamació en via judicial que es pugui exercir.
És en la supervisió del compliment d'aquestes garanties del procediment que puc actuar amb més eficàcia i és on més constato les actuacions irregulars de les administracions públiques, amb l'ús de diverses pràctiques. L'extrema és prendre una decisió ordinàriament desestimatòria de la petició del ciutadà prescindint absolutament del procediment establert i és aquesta la situació que es dóna en aquest cas.
Així, un cop analitzat si s'ha d'admetre o no a tràmit la reclamació de la
promotora de l'a queixa, sens perjudici de facilitar-li un termini per
esmenar la reclamació, en el seu cas, l'Ajuntament hauria d'haver impulsat
el procediment en tots els seus tràmits: actes d'instrucció, pràctica de
proves, sol·licitud d'informes (en tot cas, és obligatori l'informe del servei el
funcionament del qual hagi ocasionat la presumpta lesió indemnitzable),
audiència a la persona interessada, proposta de resolució i terminació del
procediment amb resolució expressa, en un termini de sis mesos.
En definitiva, davant d'una sol·licitud formulada, el dret de la part no pot
ser altre que el d'obtenir una resposta raonada sobre la mateixa, d'acord
amb el procediment legalment establert, en el seu cas.
Així, el Síndic recorda la necessitat de tramitar i resoldre expressament la reclamació de responsabilitat patrimonial presentada per la persona interessada d'acord amb allò establert al Reial Decret 429/1993, de 26 de març, sobre el reglament dels procediments en matèria de responsabilitat patrimonial.