Resolució
AO-00708/2010 Actuació d'ofici sobre les condicions de seguretat als parcs d'aventura.

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Educació en el lleure, oci i activitats esportives de l'infant
Data d'inici 18/02/2010
Data de l'últim moviment 22/12/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Dosrius Actuació no irregular de l'administració
Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

El Síndic ha rebut una comunicació referida a l'accident esdevingut a un alumne d'un institut durant una sortida a un parc d'aventura situat al municipi de Dosrius, conegut amb el nom de Bosc Vertical, i referida també a la presumpta manca de permisos d'obertura i de control d'aquesta i altres instal·lacions d'aquest tipus.

Atès que aquest tipus d'instal·lació està adreçada als infants i joves, i tenint en compte que la Llei 8/1995, de 27 de juliol, d'atenció i protecció dels infants i els adolescents, els reconeix el dret a participar en activitats recreatives i a la formació en el lleure, el Síndic obre una actuació d'ofici en relació amb les condicions de seguretat d'aquest tipus d'instal·lacions i sol·licita informació a l'Ajuntament de Dosrius i al Departament d'Acció Social i Ciutadania.

Contingut

L'Ajuntament de Dosrius tramet la informació en relació amb la llicència municipal d'activitat d'aquest espai i no s'observen indicis d'irregularitat en l'actuació d'aquesta administració.

D'altra banda, el DASC, en el seu informe de resposta, assenyala, en síntesi, que els anomenats parcs d'aventura no es troben regulats per cap disposició normativa competència de la Secretaria de Joventut. En canvi, indica que les instal·lacions de pernoctació sí que es troben regulades, en concret per la Llei 38/1991, de 30 de desembre, d'instal·lacions destinades a activitats amb infants i joves, la qual afecta cases de colònies, els albergs de joventut, les granges escoles, les aules de natura i els campaments juvenils. 

En aquest informe també s'assenyala que el Decret 140/2003, de 10 de juny, d'aprovació del Reglament d'instal·lacions destinades a activitats amb infants i joves, desenvolupa la citada Llei 38/1991 i regula les cases de colònies, els albergs de joventut, les granges escola i les aules de natura.

En aquest sentit, s'afegeix que tant la Llei com el Decret regulen únicament instal·lacions amb pernoctació pròpies del món de l'educació en el lleure, i es conclou que parcs recreatius, parcs d'atraccions, etc., en cap cas no estan regulats per aquestes dues normes, que són competència de la Secretaria de Joventut.

Davant d'aquesta informació, el Síndic indica al DASC que ha revisat la normativa aplicable i ha pogut constatar que a hores d'ara a Catalunya no hi ha cap normativa de compliment obligat que reguli les condicions de seguretat dels anomenats parcs d'aventura, ni dels parcs infantils ni d'altres espais de lleure destinats a infants i joves, a banda dels establiments amb pernoctació que ja s'han citat i que regula la Llei 38/1991 (cases de colònies, albergs de joventut, granges escola o aules de natura i campaments juvenils).

El Síndic també recorda que la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant reconeix als infants el dret a l'esplai, al joc i a les activitats adequades a la seva edat, i en l'article 3.3 preveu que els estats han d'assegurar que els equipaments responsables de l'atenció dels infants compleixin les normes establertes per l'autoritat competent, especialment, entre altres aspectes, pel que fa a la seguretat.

En el mateix sentit, la Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, també reconeix el dret dels infants al joc i a participar en activitats físiques i recreatives en un entorn segur (article 58). També en aquest sentit, en l'article 56 de la mateixa Llei s'estableix que l'Administració local ha de garantir que els espais i les zones recreatives destinades a infants o adolescents en el municipi gaudeixen d'un entorn segur, allunyades de construccions o elements nocius o perillosos per a la salut i la integritat física d'aquests usuaris.

D'altra banda, l'article 56.3 de la Llei 14/2010 estableix que els parcs temàtics, d'atraccions i altres zones o establiments recreatius similars, estan subjectes al que disposa la legislació sectorial específica.

Quant a legislació sectorial, ja s'ha assenyalat que les úniques disposicions de compliment obligat en vigor a Catalunya fan referència a establiments de lleure amb pernoctació, i no inclouen els parcs infantils ni els anomenats parcs d'aventura o altres espais de lleure que no compleixin aquest requisit.

Tot i això, en l'àmbit europeu, les normes de seguretat UNE EN 1176 i UNE EN 1177 contenen un seguit de reglamentacions tècniques en matèria de seguretat d'àrees de joc infantils, que estableixen els requisits que han de tenir els equips, els materials i els espais, a banda dels procediments d'inspecció.

Aquesta normativa, dictada pel Comitè Europeu de Normalització, organisme europeu reconegut d'acord amb la Directiva 98/34/EC per a l'elaboració d'estàndards europeus i constituït pels organismes nacionals de normalització, no resulta, però, de compliment obligat, ni en l'àmbit estatal ni tampoc en el de Catalunya. 

Tanmateix, algunes comunitats autònomes com Andalusia i Galícia han incorporat les prescripcions tècniques que contenen aquestes normes als ordenaments jurídics respectius, mitjançant l'aprovació de reglaments reguladors dels parcs infantils que han inclòs aquesta reglamentació. D'aquesta manera, la normativa citada ha esdevingut de compliment obligat en aquestes comunitats (com el Decret 245/2003, de 24 d'abril, de la Conselleria de Família, Joventut i Voluntariat, de Castella-la Manxa, i el Decret 127/2001, de 5 de juny, de mesures de seguretat en els parcs infantils, de la Conselleria d'Assumptes Socials d'Andalusia).

D'altra banda, el Síndic recorda que ja l'any 1999 va lliurar al Parlament l'"Informe extraordinari sobre els espais públics de joc a Catalunya". En aquest informe es feia referència al joc com a activitat imprescindible per al bon desenvolupament físic, emocional, social i intel·lectual de l'infant i s'analitzava com se satisfà el dret al joc que reconeix el citat article 31 de la Convenció. En aquest sentit, es recomanava la creació d'una comissió interdepartamental amb representació dels poders locals que elaborés un avantprojecte de regulació dels espais de joc que apliqués a la realitat catalana la normativa europea sobre la matèria.

Vist tot el que s'ha exposat, i tenint en compte la importància del joc com a element essencial per al desenvolupament dels infants i atès que aquests han de poder desenvolupar-se en unes condicions que en garanteixin l'adequació i la seguretat, el Síndic recomana que es promogui la regulació de les condicions de seguretat als parcs infantils, als parcs d'aventura i a altres espais de lleure sense pernoctació adreçats a infants i adolescents.

Tramitació

Data Administració Tràmit

05/03/2010 Departament d'Acció Social i Ciutadania (28/11/2006 - 26/12/2010) Sol·licitud d'informació a l'Administració
05/03/2010 Ajuntament de Dosrius Sol·licitud d'informació a l'Administració
22/03/2010 Ajuntament de Dosrius Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
09/04/2010 Departament d'Acció Social i Ciutadania (28/11/2006 - 26/12/2010) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/12/2010 Departament d'Acció Social i Ciutadania (28/11/2006 - 26/12/2010) Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
15/12/2010 Ajuntament de Dosrius Resolució
30/12/2010 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
06/05/2011 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
07/06/2011 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
22/12/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 8/1995, de 27 de juliol, d'atenció i protecció als infants i els adolescents i de modificació de la Llei 37/1991, de 30 de desembre, sobre mesures de protecció dels menors desemparats i de l'adopció- DOGC.2083 (02/08/1995)