De l'informe de l'Ajuntament de Riudoms, es desprèn que l'increment de la quota de l'escola de música es deu a la necessitat de sufragar el cost de funcionament del servei en un context en què el Departament d'Ensenyament ha reduït la seva contribució de 600 euros per alumne el curs 2009/2010 a 230 euros per alumne el curs 2011/2012. També es constata que, tal com manifestava la persona interessada, els infants residents al municipi han de sufragar un preu públic sensiblement inferior als infants residents fora del municipi.
En vista d'aquesta situació, el Síndic fa les consideracions següents:
En primer lloc, pel que fa a l'increment del preu públic que han de sufragar les famílies, el Síndic reconeix, en termes generals, que, d'acord amb el que preveu l'ordenament jurídic, aquests increments no suposen formalment una irregularitat per part de les administracions implicades. La Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, per exemple, no estableix que els ensenyaments de música hagin de ser gratuïts.
Tot i això, el Síndic també alerta del risc de malmetre un dels pilars fonamentals del nostre estat del benestar, i un dels drets bàsics, el dret a l'educació en igualtat d'oportunitats, i recorda als poders públics el deure de garantir l'accés a aquests ensenyaments en condicions d'equitat, d'acord amb el que estableix la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant, i la mateixa Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació. Aquest ordenament jurídic, i també la Llei 14/2010, del 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, reconeixen el dret de tots els infants a accedir a aquestes activitats educatives en condicions d'igualtat.
En aquest sentit, l'Ajuntament de Riudoms recorda que el preu públic establert no repercuteix el 100% del cost del servei, i que el consistori fa un esforç important per poder donar un servei assumible per les famílies. Tot i això, el Síndic recorda que hi ha municipis que han incorporat sistemes de tarifació social, que estableixen les tarifes en funció dels nivells de renda de les famílies i dels membres de la unitat familiar, o també ajuts per a l'accés a aquesta oferta, que conformen bones pràctiques de cara a promoure la igualtat d'oportunitats en l'accés a aquests ensenyaments artístics.
Addicionalment, convé afegir que aquest és un àmbit educatiu tradicionalment afectat per importants desigualtats en l'accés. En general, els infants socialment menys afavorits fan un ús molt limitat d'aquest tipus de servei educatiu.
Des d'aquesta perspectiva, doncs, el Síndic demana a l'Ajuntament de Riudoms que estigui atent a les dificultats d'accés al servei que puguin patir algunes famílies per raons econòmiques, i que garanteixi els mitjans perquè cap alumne deixi de fer-ne ús o en quedi exclòs per aquest motiu. L'existència d'una quota més elevada, en definitiva, no ha d'impedir a les famílies amb menys recursos econòmics fer ús del servei.
En aquest sentit, el Síndic demana a l'Ajuntament de Riudoms que estudiï la possibilitat d'establir sistemes d'ajuts, de tarifació social o altres per garantir l'accés de qualsevol infant en igualtat d'oportunitats a l'escola municipal de música.
En segon lloc, pel que fa a la doble tarifació del preu públic en funció de la residència al municipi, l'Ajuntament de Riudoms recorda que aquesta oferta es desenvolupa en benefici dels habitants del municipi.
Sobre aquest assumpte, el Síndic recorda que les escoles municipals de música estan sufragades pel Departament d'Ensenyament, pels ajuntaments i altres ens locals i per les famílies mitjançant les quotes mensuals, no només pels ajuntaments. Si bé les famílies no residents al municipi no han contribuït fiscalment a sufragar part del cost que sufraga l'Ajuntament de Riudoms, també és cert que la participació d'infants a l'oferta, sigui quin sigui el seu municipi de residència, també beneficia l'ajuntament, atès que aquestes famílies ocupen places a l'escola que, en cas contrari, potser quedarien vacants, i contribueixen a sufragar part del servei.
Des d'aquest punt de vista, el Síndic suggereix que s'igualin els preus públics corresponents a la quota que sufraguen les famílies per accedir a l'escola de música entre els infants residents i no residents a Riudoms, encara que això suposi incrementar la quota d'accés de les famílies dels infants residents al municipi.