El promotor manifesta que va presentar dues instàncies davant l'Ajuntament de Cunit, en dates 21 de setembre i 1 d'octubre de 2009, respectivament, en què posava de manifest la seva voluntat de donar-se de baixa de dos guals.
En aquests escrits, el reclamant precisava que aquests guals afectaven set veïns de set cases unifamiliars, entre les quals es troben les seves.
En un primer moment, com a resultat de la sol·licitud d'un dels propietaris d'un dels habitatges es va concedir un únic gual comú. Posteriorment, l'Ajuntament els va individualitzar per a cadascun dels propietaris de forma unilateral, sense que el reclamant hagués fet cap tipus de sol·licitud. La persona interessada, doncs, mostra la seva disconformitat amb aquest fet.
Un cop llegit el contingut de l'informe municipal de resposta i examinada la documentació annexa, el Síndic considera que es detecten unes actuacions administratives que ocasionen un perjudici econòmic al reclamant.
En primer lloc, cal tenir en compte que les dues plaques de gual es van donar d'alta l'any 2000 a nom d'una comunitat de propietaris, segons queda acreditat per mitjà de les dues autoliquidacions que va practicar el promotor.
En segon lloc, els documents posteriors ja corresponen als acords d'aprovació del padró de la taxa per entrada i sortida de vehicles a través de voreres i les reserves de via pública per aparcament, càrrega i descàrrega de mercaderies de qualsevol mena per a l'exercici 2009 (regulada per l'Ordenança 3.22).
En el padró -i es desconeix si en exercicis anteriors-, el reclamant ja figura com a titular individual d'un gual d'aquesta finca i la taxa que ha de pagar és de 76,23 euros.
Mitjançant un escrit, que va tenir entrada en el registre municipal, en data 1 d'octubre de 2009, el promotor va sol·licitar que li fos anul·lat el pagament dels rebuts corresponents a aquesta taxa, i que es donessin de baixa els guals situats al carrer Tarragona i a l'avinguda Vilanova, d'acord amb els motius ja coneguts per l'Ajuntament, dels quals destaquen:
Primer, que ni el reclamant ni la seva esposa disposen d'automòbil i cap dels dos té carnet de conduir.
Segon, que en cap moment van formular una sol·licitud expressa de voler disposar d'un gual d'aquesta naturalesa en aquella ni en cap altra zona del municipi de Cunit.
Sembla que la resposta de l'Ajuntament a les peticions del subjecte passiu van ser els acords adoptats per la Junta de Govern Local de 31 de maig de 2010.
En referència això, el Síndic no analitzarà aquests acords, perquè no es l'objecte principal de la queixa, però indica que, un cop llegits i revisats diverses vegades, resulta difícil comprendre'n l'abast i l'objectiu.
En aquest sentit, no queda clar com s'han calculat les quantitats que s'aproven anul·lar i les posteriors que han d'abonar els obligats tributaris, entre els quals el reclamant, i que estan reflectides en els apartats "segon i quart" dels acords de 31 de maig de 2010.
Tanmateix, aquesta no és la qüestió objecte de la queixa. La persona interessada es va adreçar de forma expressa a l'Administració local amb la petició concreta de donar-se de baixa del padró de la taxa 3.22.
El Síndic recorda que aquest padró que regula la taxa, en tot cas, és de caràcter voluntari i que ningú està obligat a romandre-hi donat d'alta perquè l'Ajuntament ho decideixi unilateralment.
En aquest supòsit concret, l'Ajuntament no ha donat cap resposta al subjecte passiu sobre el seu dret a donar-se de baixa i només li ha comunicat unes altes i baixes fiscals i l'obligació de pagar unes quotes fiscals.
Cal posar això de manifest perquè, de l'actuació administrativa de l'Ajuntament, se'n desprèn que la seva única i exclusiva pretensió és la de cobrar la taxa i en cap cas atendre les sol·licituds dels administrats, de manera que deixa ben palesa la seva manca de sensibilitat davant d'aquestes peticions.
En definitiva, atès tot el que s'ha exposat, el Síndic suggereix al consistori:
En primer lloc, que atengui la sol·licitud del promotor, feta en el seu escrit d'1 d'octubre de 2009, i el doni de baixa del padró de la taxa 3.22 que regula "l'entrada de vehicles a través de voreres i les reserves de via pública per l'aparcament, la càrrega i la descàrrega de mercaderies de qualsevol mena".
En segon lloc, i en aquest mateix sentit, un cop adoptats els acords que corresponen en dret, que es deixi sense efecte la liquidació que se li va practicar, per part de la Junta de Govern Local, el 31 de maig de 2010, corresponent als exercicis fiscals 2007 a 2010 per un import de 151,65 euros.
En data 28 de setembre de 2011, l'Ajuntament de Cunit ha informat que una vegada efectuada la revisió de l'expedient del promotor es ratifica en la resolució adoptada.