La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de devolució de l'import satisfet indegudament en unes liquidacions corresponents a l'impost de successions i donacions.
Exposa que el fet imposable consisteix en l'acceptació de les herències dels seus pares. En data 27 de juny de 2008 es van emetre les liquidacions esmentades i van ser satisfetes en data 11 d'agost de 2008.
En data 29 de juny de 2009 la promotora va presentar una sol·licitud de devolució d'ingressos indeguts basada en el fet que per la generació de les liquidacions tributàries no s'havia aplicat la reducció pel fet que el domicili heretat fos l'habitatge habitual dels causants. Manifesta que aquesta sol·licitud ha estat denegada per l'Administració tributària.
La Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària (en endavant LGT) estableix mecanismes específics de revisió dels actes en seu administrativa que permeten corregir situacions excepcionals en les quals s'ha detectat una actuació de l'Administració en perjudici dels administrats.
La revocació és una de les novetats introduïdes en l'LGT en matèria de revisió d'actes administratius i que permet corregir situacions injustes en els actes d'aplicació dels tributs ferms i no recorreguts en via econòmica administrativa si es donen uns requisits determinats.
D'acord amb l'article 219 de l'LGT, l'Administració tributària pot revocar els seus actes en benefici de les persones interessades quan estimi que infringeixen manifestament la Llei, quan circumstàncies sobrevingudes que afectin una situació jurídica posin de manifest la improcedència de l'acte dictat o quan en la tramitació del procediment s'hagi produït indefensió a les persones interessades.
L'impost sobre successions i donacions estableix, per als fets imposables meritats abans del 31 de desembre de 2007 i per a les adquisicions per causa de mort en l'adquisició de l'habitatge habitual del causant per part del cònjuge, descendent, ascendent, adoptat, adoptant o col·lateral fins al tercer grau (en aquest cas, major de seixanta-cinc anys i que hagués conviscut amb la persona causant durant els dos anys anteriors a la defunció), una reducció de la base imposable del tribut corresponent al 95% del valor de l'immoble, amb el límit de 125.060 euros.
El gaudi definitiu d'aquesta reducció queda condicionat al manteniment, per part de la persona adquirent, de l'adquisició durant el termini de cinc anys.
La reducció de la base imposable esmentada constitueix una tècnica configuradora del tribut que permet modular la incidència del gravamen, bé excloent supòsits especials, bé reduint en certes hipòtesis la quantia del dèbit.
Si en el moment de la meritació del tribut es compleixen els requisits establerts legalment per l'aplicació del benefici fiscal, la sol·licitud extemporània no pot comportar una pèrdua del dret. Altrament, es tractaria d'una situació mancada de justícia tributària i que podria ser contrària al principi d'igualtat: davant el mateix fet imposable, els cohereus satisfan una càrrega tributària totalment diferent per qüestions purament formalistes, perquè un d'ells ha sol·licitat l'aplicació de la reducció de la base imposable de forma extemporània.
Per aquest motiu, el Síndic considera que ha de ser possible la revocació de la liquidació tributària per part de l'Administració i la devolució de l'import satisfet indegudament.