La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la suspensió de la seva prestació de renda mínima d'inserció l'octubre de 2011.
En la resolució de suspensió que es va dictar en data 20 de setembre de 2011 s'indica que es va suspendre la prestació per incompliment de les obligacions dels beneficiaris, concretament per no haver comunicat els canvis de situació personal i/o econòmica.
Tot i això, la persona interessada informa que ha comunicat a l'Administració tots els canvis de la seva situació personal i econòmica, cosa que expressa en el recurs d'alçada que va interposar en data 21 de desembre de 2011 contra la dita resolució.
La persona interessada posa de manifest que creu que se li va suspendre la prestació perquè va tenir un contracte de treball, però explica que només va treballar durant tres dies perquè no va superar el període de prova. A més, va exposar aquesta situació a l'Administració.
La Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom informa que segons consta en les dades del Departament de Benestar Social i Família, la persona interessada va obtenir uns ingressos que no va comunicar degudament. També informa que el recurs d'alçada que va presentar la persona interessada el 21 de desembre de 2011 contra la resolució de 20 de setembre de 2011 es troba pendent que es valorin les al·legacions i les reclamacions presentades.
En vista d'aquesta informació, el Síndic fa les consideracions següents:
En primer lloc, pel que fa al motiu de la suspensió de la prestació, el Síndic recorda que convé que, amb caràcter general, s'expliciti en el text de les resolucions les dades concretes que s'han tingut en compte per adoptar la decisió, amb la finalitat de complir el deure de motivació dels actes administratius i possibilitar que la persona interessada exerceixi amb garanties el seu dret de defensa davant una resolució amb la qual no està d'acord.
En aquest cas concret, doncs, caldria haver fet constar en què es concreta el canvi personal i/o econòmic a què es fa referència en la resolució.
En segon lloc, pel que fa a la sol·licitud de represa de la prestació que va presentar la persona interessada, cal recordar que l'Administració ha d'impulsar d'ofici tots els procediments administratius i procurar-ne la resolució, en el sentit que correspongui, en el termini més breu possible. Aquest principi de celeritat, a més a més, és especialment important quan es tracta de procediments que, com és el cas de la renda mínima d'inserció, tenen com a objectiu atendre situacions de màxima necessitat. En aquestes circumstàncies és evident que la demora en la tramitació i la resolució dels procediments afecta molt negativament la situació d'aquestes persones, que veuen compromesa la seva subsistència i la cobertura de les necessitats més bàsiques.
En tercer lloc, pel que fa al recurs d'alçada que va presentar la persona interessada, cal recordar que la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, estableix un termini de tres mesos per resoldre el recurs d'alçada, temps que s'ha superat amb escreix en aquest cas. Per tant, si encara no s'ha resolt el recurs interposat, caldria corregir aquesta situació.
Per tot això, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació, d'una banda, que doni les ordres oportunes perquè es valori de manera immediata la sol·licitud de represa de la prestació i les al·legacions de la persona interessada i, en cas que no concorri cap altra circumstància que ho impedeixi, que es reprengui la prestació amb efectes a partir del moment en què van desaparèixer les circumstàncies que n'han motivat la suspensió, tal com estableix l'article 22 de la Llei 10/1997, de 3 de juliol, de renda mínima d'inserció; i d'altra banda, que es resolgui de forma degudament motivada el recurs d'alçada que la va interposar la persona interessada.