Arran de la queixa 03194/07, el Síndic va tenir l'ocasió de conèixer el problema que es dóna quan els tribunals qualificadors de processos selectius no permeten l'ajornament de la data de realització de determinades proves quan coincideix amb la data de naixement d'un fill, sota l'argument del respecte al principi d'igualtat en l'accés a la funció pública i de la necessitat de compareixença personal el dia de la prova.
La legislació vigent en matèria d'igualtat efectiva entre dones i homes obliga a eliminar els obstacles que impliquin la pervivència de qualsevol tipus de discriminació amb la finalitat d'oferir condicions d'igualtat efectiva entre dones i homes en l'accés a l'ocupació pública i en el desenvolupament de la carrera professional.
En conseqüència, el Síndic obre aquesta actuació d'ofici per tal d'estudiar les mesures que adopten les administracions públiques per garantir aquesta igualtat en aquests casos i les previsions que s'inclouen en les bases reguladores dels processos selectius.
El Síndic recorda al Departament de Governació i Administracions Públiques (en endavant DGAP) que, en el marc de la queixa 03194/07, va informar sobre la manera en què acostumen a actuar els tribunals qualificadors en casos anàlegs al que va motivar aquesta queixa i, pel que es va dir, normalment es preveu un ajornament de la realització de la prova que permet garantir la continuïtat de la mare aspirant en el procés selectiu. Això no obstant, la resposta que es va rebre del Departament d'Educació en relació amb la seva actuació en un cas d'aquest tipus en les proves d'accés a la funció pública docent no anava en la mateixa línia.
Tanmateix, l'article 6 del Decret legislatiu 1/1997, de 31 d'octubre, pel qual s'aprova la refosa en un text únic dels preceptes de determinats textos legals vigents a Catalunya en matèria de funció pública, atribueix al departament competent en matèria de funció pública les funcions, entre altres, d'impulsar, coordinar i controlar l'execució de les polítiques específiques de personal; de dictar les instruccions i circulars que siguin necessàries en matèria de personal; i d'exercir i coordinar la inspecció general de serveis sobre tot el personal al servei de l'Administració de la Generalitat.
A més, l'article 6.3 del mateix Decret legislatiu 1/1997 disposa que el Govern de la Generalitat pot atribuir selectivament i temporalment als departaments determinades competències, i així s'ha fet amb relació als d'Educació, de Salut, de Justícia i de Medi Ambient i Habitatge per acord del Govern de data 8 de juliol de 2008 (Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya núm. 5175, de 17 de juliol). Aquest precepte també estableix que el departament competent en matèria de funció pública manté les facultats d'inspecció sobre les funcions atribuïdes, l'avaluació de la capacitat de gestió en matèria de personal del departament i la fixació de criteris per a l'exercici de les competències atribuïdes.
En qualsevol cas, i per tal de complementar la informació que el DGAP va trametre amb ocasió de la queixa esmentada, el Síndic demana informació sobre si, en relació amb els diferents departaments als quals s'han atribuït competències en matèria de funció pública, s'ha fixat algun criteri sobre les actuacions que cal emprendre quan una aspirant sol·licita l'ajornament de la prova per les causes esmentades.
Altrament, el Síndic també demana informació sobre la valoració que es fa des d'aquest departament de la conveniència de fixar un criteri o protocol en aquest sentit.
Com a resposta, el DGAP diu que actualment les bases generals dels processos selectius per l'accés a l'Administració de la Generalitat (Resolució GAP/1644/2007, de 28 de maig) determinen que és competència dels tribunals qualificadors atendre de manera individualitzada les peticions d'aquest tipus i que, per aquest motiu, no s'ha valorat la necessitat d'establir un criteri o protocol d'actuació per a aquests casos.
Al seu dia el Síndic també va demanar informació sobre aquesta qüestió al Departament d'Acció Social i Ciutadania (en endavant DASC), de qui depèn l'Institut Català de les Dones, organisme del Govern que dissenya, impulsa, coordina i avalua les polítiques de dones i per a les dones que desenvolupa l'Administració de la Generalitat.
En data 27 d'octubre de 2009, el DASC ha fet arribar un informe en què assenyala que, "d'acord amb el marc legal d'aplicació, la denegació de la realització de proves en una altra data a una dona aspirant a la funció pública per motius d'embaràs o maternitat constitueix una causa de discriminació directa per raó de sexe, d'acord amb l'article 8 de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes" i que, a més, "cal esmentar que l'Estatut bàsic de l'empleat públic estableix com a fonament d'actuació de les administracions públiques la igualtat de tracte entre dones i homes (lletra d) de l'apartat 3 de l'article 1)".
El Síndic comparteix aquest raonament a l'hora d'analitzar aquesta qüestió. Però, a més, cal remarcar que l'Estatut d'autonomia de Catalunya, quan estableix els principis rectors que han d'orientar les polítiques públiques, disposa que els poders públics han de garantir el compliment del principi d'igualtat d'oportunitats entre dones i homes en l'accés a l'ocupació i que també han de garantir que les dones no siguin discriminades a causa d'embaràs o de maternitat (article 41.1).
La Llei orgànica 3/2007 esmentada també se situa en aquesta línia i per això estableix que la protecció de la maternitat, amb especial atenció a l'assumpció per la societat dels efectes derivats de l'embaràs, el part i la lactància, és un dels criteris generals d'actuació dels poders públics.
Per tots aquests motius, i en vista del que el DGAP exposa sobre el fet que cada tribunal qualificador valori individualitzadament aquestes peticions i que no hi hagi cap protocol d'actuació comú a tots els departaments de la Generalitat que convoquen processos d'accés a la funció pública, el Síndic suggereix que es valori l'oportunitat d'establir un criteri general d'actuació per a aquests supòsits des de la perspectiva exposada de prevenir i evitar qualsevol discriminació per raó de sexe a les dones en l'accés a l'ocupació pública per motius relacionats amb l'embaràs o la maternitat.
Com ja es va indicar en la petició d'informació de 23 de febrer de 2009, el Síndic entén que l'article 6 del Decret legislatiu 1/1997, de 31 d'octubre, pel qual s'aprova la refosa en un text únic dels preceptes de determinats textos legals vigents a Catalunya en matèria de funció pública, ofereix suficient habilitació al DGAP per actuar en aquest sentit.