La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el procés de selecció per a la provisió de quatre places de tècnic especialista d'escola bressol a l'Ajuntament de Cunit, en règim laboral fix de plantilla, mitjançant el sistema de concurs oposició.
Exposa que el 4 d'octubre de 2012 va presentar la seva sol·licitud per participar en aquest procés de selecció i que va pagar una taxa de 15 euros pels drets d'examen. Manifesta que en el moment d'inscriure's la van informar que rebria un correu electrònic o la telefonarien per indicar-li el dia de publicació de la llista d'admesos i exclosos i el dia de la realització de les proves. Tot i això, la promotora diu que periòdicament consultava el web de l'Ajuntament, a l'espai d'oferta pública, i que no va veure cap publicació fins al 29 de gener de 2013, quan es va publicar la resolució del concurs oposició.
La persona interessada explica que va anar a l'Ajuntament perquè la informessin del que havia passat i on s'havien publicat totes les dades de la convocatòria, i que li van dir que s'havien publicat al tauler d'edictes i no al d'ofertes públiques.
Així mateix, exposa que en el Decret d'alcaldia S/4138/2012, de data 10 de desembre de 2012, pel qual s'aprova la llista provisional d'aspirants, no hi consta la data de realització de les proves del procés selectiu.
En vista de la informació tramesa per l'Ajuntament de Cunit, el Síndic fa les consideracions següents:
En primer lloc, en el tauler d'oferta pública del web municipal només hi apareix publicat un edicte i, tot i que s'anuncia que hi ha les dates de les proves, el Síndic ha constatat que aquesta informació no hi queda recollida. Per tant, la informació que conté el tauler d'oferta pública és incompleta.
En segon lloc, la informació que conté el tauler d'edictes en relació amb aquesta convocatòria no és la mateixa que la que conté el tauler d'oferta pública.
En tercer lloc, l'apartat 4 de les bases de la convocatòria estableix que, de conformitat amb l'article 59.5 b) de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, totes les notificacions i els tràmits que requereixin ser publicats s'han de publicar únicament en el tauler d'anuncis de l'Ajuntament.
Per aquest motiu, el tauler d'edictes, atès el seu caràcter de tauler d'anuncis, era l'apartat del web al qual els aspirants havien d'adreçar-se per examinar la publicació dels successius edictes relacionats amb la convocatòria objecte de la queixa. Tot i això, el cert és que el web també ofereix un altre apartat d'informació de les resolucions dictades amb motiu de les convocatòries: l'apartat d'oferta pública. I és en aquest apartat en què s'ha pogut constatar que la informació era inexacta i incompleta.
En quart lloc, la incorporació dels mitjans electrònics en l'Administració pública ha de respectar, entre d'altres, els principis de seguretat i qualitat. La qualitat de la informació del sector públic que es difon per aquests mitjans implica que aquesta ha d'estar actualitzada i ha de ser objectiva, i per tant ha de ser completa, veraç i precisa, tot això d'acord amb la Llei 29/2010, de 3 d'agost, de l'ús dels mitjans electrònics.
Conseqüentment, la fonamentació de la denegació de la sol·licitud de devolució de l'import dels drets d'examen no ha tingut en compte la confusió generada pel mateix Ajuntament amb el contingut de l'edicte publicat a l'apartat del web relatiu a oferta pública.
És per això que el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Cunit que revisi ambdues resolucions i les revoqui a l'empara de l'article 105 de la Llei 30/1992, a fi d'acordar la devolució dels drets d'examen reclamats per la promotora de la queixa.
Al mateix temps, el Síndic suggereix a l'Ajuntament que implementi un mecanisme en el web per fer que el contingut que reculli l'apartat del web relatiu a oferta pública sigui idèntic al que apareix en el tauler d'edictes, amb l'objectiu d'evitar en el futur situacions com les que han motivat aquesta queixa.