El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb relació al procediment de reconeixement de la situació de la dependència i el dret a les prestacions i als serveis vinculats que es va iniciar a nom de la seva mare.
La persona interessada té reconegut un grau III nivell 1 de dependència i està pendent que se li assigni una de les places residencials que ha sol·licitat. Té establert un Programa individual d'atenció (en endavant PIA) corresponent al seu grau III nivell 1 de dependència, però el seu fill ha demanat la revisió d'aquest grau i nivell de dependència ja que considera que la situació de la seva mare correspon a un grau III nivell 2 de dependència.
A més, la persona interessada ha estat donada d'alta a tres llistes d'espera de centres residencials juntament amb el seu espòs, que té reconegut el dret a accés al servei social d'acolliment residencial de baixa dependència per a gent gran i amb qui vol ingressar conjuntament.
Les persones interessades van ser donades d'alta a la residència Font dels Capellans i a la residència Mont-Blanc el dia 11 d'agost de 2010 i a la residència L'Atzavara el dia 12 de gener de 2011.
Posteriorment, el dia 16 de febrer de 2011, la mare del promotor va morir.
Arran d'una actuació d'ofici oberta per aquesta institució l'any 2008, per conèixer els criteris seguits per l'Administració per resoldre els procediments de reconeixement de la situació de dependència i del dret d'accés a les prestacions i als serveis vinculats en què durant la tramitació del procediment es produeix la defunció de la persona sol·licitant, el mes de maig de 2010 el Departament d'Acció Social i Ciutadania va indicar que només es reconeixeria el dret a percebre les prestacions econòmiques derivades de la situació de dependència en els casos en què la defunció de la persona es produís després de la resolució d'aprovació del PIA.
Tenint en compte la resposta de l'Administració, el Síndic va trametre una sèrie de consideracions al Departament d'Acció Social i Ciutadania i, en concret, li va suggerir que s'adoptessin les mesures adequades per tal que:
- s'impulsessin i es resolguessin sense més demora tots els procediments de reconeixement de la situació de dependència i del dret d'accés a les prestacions i serveis vinculats en què s'hagués produït la mort de la persona afectada;
- el reconeixement de la situació de dependència produís efectes, amb les conseqüències que corresponguessin, sempre que s'hagués acreditat la situació de dependència de la persona sol·licitant;
- la mort de la persona no impliqués necessàriament l'acabament del procediment, sinó que sempre que fos possible es continués per determinar l'existència o no d'una situació de dependència, i el reconeixement posterior dels drets que corresponguin;
- es reconeguessin als causahavents de les persones dependents, un cop fets els tràmits pertinents, els drets econòmics derivats de la situació de dependència.
Així mateix, des d'una perspectiva més general, el Síndic va suggerir al Departament que calia que es prenguessin mesures efectives per millorar la gestió d'aquests procediments, de manera que es corregissin les demores i es resolguessin amb celeritat.
No obstant això, l'Administració no va acceptar aquests suggeriments, sinó que va ratificar el seu criteri, i va informar que fins que no s'adoptés un altre criteri general en l'àmbit de l'Estat, mitjançant una norma comuna que regulés la qüestió, s'aplicarien les instruccions 10/2009, que reconeixen el dret de les persones hereves a percebre les quantitats corresponents a les prestacions econòmiques que haurien correspost a la persona interessada només quan la defunció s'hagi produït amb posterioritat a la resolució del PIA.
Tanmateix, el Departament de Benestar Social i Família, en la compareixença al Parlament de Catalunya del dia 15 de febrer de 2011, va anunciar un tractament diferent d'aquests supòsits. Tot i així, d'acord amb la informació de què es disposa, aquest tractament encara no s'ha concretat. Així doncs, el Síndic ha obert una nova actuació d'ofici per conèixer amb detall el posicionament actual del Departament sobre aquesta qüestió.
No obstant les consideracions anteriors, amb relació a aquest cas concret, el Síndic ha recordat al Departament l'obligació de dictar resolució expressa en tots els procediments i li ha suggerit que aquest expedient s'hauria de resoldre d'acord amb les consideracions que aquesta institució va traslladar a l'Administració el 26 de maig de 2010.