Segons es desprèn de la documentació municipal facilitada en una visita del Síndic a l'Ajuntament el 4 de març de 2008, la tècnica municipal va constatar que, efectivament, tant el projecte com les obres executades no s'ajusten als paràmetres urbanístics de la zona. És a dir, que la llicència d'obres atorgada el 4 de maig de 2006 és contrària a l'ordenament urbanístic municipal. Tot i això, el juny de 2008 es va concedir la llicència de primera ocupació. Altrament, es va iniciar un expedient de protecció de la legalitat urbanística.
Davant d'aquesta informació, el Síndic assenyala les qüestions següents: En primer lloc, recorda que la potestat de protecció de la legalitat urbanística és d'exercici preceptiu. Aquesta potestat suposa la capacitat d’ordenar la restauració de la realitat física alterada i de l'ordre jurídic vulnerat, d’imposar sancions i de determinar els danys i els perjudicis causats.
En segon lloc, també recorda que les llicències el contingut de les quals sigui contrari a les determinacions dels plans urbanístics o de les ordenances urbanístiques municipals han de ser revisades seguint el procediment que correspongui entre els que es preveuen per a la revisió d'actes en via administrativa. En el cas que s'hagi de revisar una llicència d'obres, l'Ajuntament ha d'acordar la suspensió de les obres i, si és procedent, mitjançant el procediment que correspongui, la restauració de la realitat física alterada i l'enderroc de les obres dutes a terme, sens perjudici de les responsabilitats que siguin exigibles d'acord amb el que disposa la llei d'urbanisme.
I finalment, la suspensió d'efectes de les llicències atorgades i la iniciació d'expedients de revisió comporta la suspensió de la tramitació de les cèdules d'habitabilitat i de les llicències de primera ocupació.
L'actuació de l'Ajuntament pel que fa a aquest cas ha agreujat els perjudicis que deriven de la concessió d'una llicència contrària a la normativa urbanística municipal, ja que, d’una banda, si hagués reaccionat davant la denúncia presentada i hagués ordenat la suspensió immediata de les obres, aquestes no haurien prosseguit fins a estar totalment acabades; i, d’altra banda, si s’hagués suspès la concessió de les llicències de primera ocupació i s’haguessin aplicat les altres mesures provisionals que la llei preveu, s'hagués evitat l'existència de tercers adquirents de bona fe. A hores d'ara, l'inici d'un expedient de protecció de la legalitat urbanística difícilment pot servir per restaurar l'ordenament urbanístic infringit.
Per tot això, el Síndic suggereix a l’Ajuntament, en primer lloc, que si es considera que efectivament aquesta llicència contravé la normativa urbanística municipal, s’iniciï el procediment corresponent per revisar-la; en segon lloc, que es prenguin les mesures adients per evitar que els perjudicis afectin tercers adquirents de bona fe; i, finalment, que es doni resposta expressa a la promotora i que se li comuniqui per escrit la resolució a la seva denúncia.
En l'entrevista mantinguda amb el Síndic, l'Ajuntament va manifestar que s’estava intentant dur a terme una mediació entre les parts. Respecte a això, el Síndic recorda que qualsevol acord al qual s’arribi no ha de contravenir la legalitat urbanística, per la qual cosa en un primer moment sembla difícil que mitjançant la mediació es pugui salvar l’objecció d'il·legalitat que pugui pesar contra aquesta edificació.